Stoksuz Satış Nedir? | PayTR
Logo Logo

Stoksuz Satış Nedir?

İçindekiler
02.04.2024 - 4 dk Okuma Süresi

Stoksuz satış, satıcının elinde ürün bulundurmadan sipariş aldıkça müşteriye başka bir tedarikçi ya da toptancıdan mal, ürün ya da hizmet sağlaması şeklinde yapılan bir ticaret çeşididir. Stoksuz satış yapılırken satıcı stok tutmak yerine aldığı siparişi ve siparişi veren kişiye ait olan bilgileri tedarikçi ya da üretici ile paylaşarak siparişin direkt olarak müşteriye gönderilmesini sağlar. Stoksuz ürün satmak satıcının depolama ve işçilik masraflarından kurtulmasını sağlar. Stoksuz satış, dropshipping yöntemi olarak da adlandırılır. Satıcılara envanter maliyetleri azaltma imkanı sunan bu sistem aynı zamanda satıcıların hızlı bir şekilde piyasada yer almalarını da sağlar.

Stoksuz Satışın Temel Tanımı ve İşleyişi

Pek çok işletmeci gibi siz de “Stoksuz satış nedir?” diye düşünüyor olabilirsiniz. Stoksuz satış bir tedarik zinciri yönetimi modeli olarak açıklanabilir. Bir e-Ticaret yöntemi olan stoksuz satışın başrolünde 4 oyuncu yer alır. Bu 4 oyuncu arasında ürün gönderimi gerçekleşir. Stoksuz satış nasıl yapılır ve işleyişi nasıl gerçekleştirilir:

  • Üretici, perakendeci ya da toptancı ürünlerini stoksuz bir şekilde satmak için anlaşma yapar.
  • Müşteri perakendecinin pazar yerinden veya internet sitesinden ürünün siparişini verir. 
  • Üretici ya da toptancı ürünün ve sipariş hizmetinin bedelini perakendeciden alarak siparişi kargoya verir. Perakende satış yapan ise son tüketiciye satılan satış miktarını alır.
  • Böylece son tüketicinin ödemiş olduğu ücret ya da sipariş hizmetiyle ürünün ücreti arasında oluşan fark satışı yapan perakendecinin cebinde kalır.

Stoksuz Satış Yöntemleri ve Stratejileri

Stoksuz satış yaparken bazı satış yöntemlerini ve stratejileri bilmeniz size oldukça büyük bir fayda sağlar. Stoksuz satış stratejileri arasında bulunan ve en önemli olan konu hedef kitleyi belirlemektir. Daha iyi yönetilebilen ve daha düşük bir rekabeti olan bir pazara hitap ederek hedef kitlenizi belirleyebilirsiniz. Ürün seçimi, fiyatlandırma, pazarlama ve tedarikçi seçimi hedef kitleye göre belirlenirse  kısa bir zamanda büyümeniz sağlanabilir. Stoksuz satış yöntemleri düşünüyorsanız ilk olarak satacağınız ürüne karar vermeniz gerekir. Satacağınız ürüne karar verdikten sonra satışını yapmak istediğiniz ürünü imal eden ya da deposunda bulunduran bir tedarikçi bulmanız gerekir. Bu tedarikçi hem altyapı hem de iş yapma biçimi konusunda e-Ticaretin gerekliliklerini karşılamalıdır.

Stoksuz Satışın Avantajları ve Dezavantajları

Stoksuz satış yapmayı tercih edenler için oldukça fazla avantaj vardır. Stoksuz satış avantajları arasında en avantaj maliyetin düşük olmasıdır. Üretim, depolama, paketleme gibi zahmetler ve masraflar yoktur. Maliyetler ve riskler her zaman daha az olarak hesaplanabilir. Stok yönetimi gibi yönetimler gibi yapmak mecburiyetinde kalınmaz. 

Tüm bunların yanı sıra stoksuz satışın bazı dezavantajları da vardır. Stoksuz satış dezavantajlar içerisinde komisyon mantığıyla satış yapıldığı için kar marjı düşük olur. Müşteri memnuniyeti baz alınarak yapılan bu ticarette rekabet çok fazladır. Rekabet analizi yapılarak kârın azalması gibi durumlar ortaya çıkabilir ve buna uygun çözümler üretilmelidir.

Stoksuz Satış ve e-Ticaret Arasındaki İlişki 

Stoksuz satış yöntemi ile e-Ticaret yapanlar tedarikçiler ile anlaşarak sipariş geldiği müddetçe al – sat yapıp kar elde ederler. Stoksuz satış ve eticaret yapılırken satıcı fiziksel olarak bir ürüne sahip olmaz. Online satış ile sipariş alıp tedarikçiye bilgi verir. Kar marjı düşük olan stoksuz satışta giderler de minimum seviyededir. Günümüzde oldukça popüler olan web mağazası ile stoksuz satış yapabilenlerin sayısı artış gösteriyor. Lojistik olan stoksuz satışta herhangi bir depo ya da stok bulunmaz.

Sürekliliği olan ve hemen herkesin kullanması elzem olan ürünler stoksuz satış yapmak için en çok tercih edilen ürünlerdir.

Hedef kitle belirlenerek başlanması gereken stoksuz satış işinde başarılı olabilmek için satacağınız ürünleri satan rakiplerin olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

Seçilen ürünler için rekabet analizi yapılmalıdır. Yoğun rekabeti olan alanlardan kaçmalısınız ve niş ürünlere odaklanmalısınız.

Ürün seçimi yaparken müşterilerinizin ihtiyaçlarını ve isteklerini göz önünde bulundurarak onların ilgisini çekebilecek ürünler seçmelisiniz.

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir