3D Secure 2.0 Nedir? | PayTR
Logo Logo

3D Secure 2.0 Nedir?

İçindekiler
22.09.2019 - 3 dk Okuma Süresi

3D Secure yöntemi (3DS) olarak bilinen çevrimiçi ödeme sistemi güvenlik protokolü, ilk kez 2001 yılında geliştirilmiştir ve kartın fiziksel olarak mevcut olmadığı internet alışverişlerinde güvenliğini sağlamaya yöneliktir. Bunu da kart sahiplerinin cep telefonuna gönderilen şifre ile işlemin riskini azaltarak basitçe kimlik doğrulaması gerçekleştirerek yapar. Aradan geçen yıllarda, çevrimiçi alışveriş ihtiyaçlarının hızlanması ve müşterilerin işlemlerini daha hızlı yapmak istemesi, bu protokolün yeni sürümü 3D Secure 2.0’ın ortaya çıkmasını sağladı.

2001 yılında Visa tarafından “Verified by Visa”, sonrasında Mastercard tarafından ise “Mastercard SecureCode” isimleriyle benimsenen 3D Secure güvenli ödeme protokolü, müşterilerin çevrimiçi ödemelerini doğrulamaları için statik bir parola belirlemelerini ve unutmamalarını gerektiriyordu. Ancak müşterilerden parolalarını hatırlamalarını istemek, beklenmedik şekilde alışveriş sepeti terk oranlarında artışa sebep oldu. Teknolojinin hayatlarımızdaki rolünü artırmasıyla, e-ticaret alışkanlıkları da değişti ve e-tüccarların güvenliği sağlarken, sanal alışveriş deneyimini de iyileştirecek bir güvenlik protokolüne duydukları ihtiyaç göz ardı edilemez bir hal aldı. 3D Secure güvenli ödeme protokolünün ikinci sürümü 3D Secure 2.0, tam olarak bu ana fikirle 2018 sonunda kullanıma sunuldu.

3D Secure 2.0: Daha İyi Müşteri Deneyimi

3DS 2.0, güvenli ödeme protokolünü e-ticaret sitelerinin yanı sıra aralarında giyilebilir cihazlar, uygulama içi satın almalar ve dijital cüzdanların da bulunduğu mobil ticarete de taşıyor. Böylece müşteriler güvenli ödeme ile alışveriş yapmak için diğer cihazlarını da kullanma özgürlüğünü yakalıyor. İlk sürümüyle karşılaştırıldığında, 3DS 2.0 daha az bekleme süresi, ödemenin tamamlanması için tamamlanması gereken daha az adım ve genel anlamda daha az risk getiriyor.

3D Secure 2.0, makine öğrenimi algoritmaları sayesinde öncülünden daha iyi risk değerlendirmelerinde bulunabiliyor. Bu algoritmalar, sanal ortam içinde ödemenin tarafları (satıcı, alıcı, kart şirketi ve ödeme operatörü) arasında daha önce görülmemiş bir veri paylaşımı trafiğini mümkün kılıyor. Yeni protokol, daha fazla veri kaynağına bağlı olması ve bunları işleme kabiliyetinin bulunması sayesinde, tüketicilerin çevrimiçi ödeme alışkanlıklarını 10 kata kadar daha iyi değerlendirebiliyor. Örneğin, çevrimiçi olarak sürekli satın aldığınız bir ürünün ya da alışveriş yaptığınız bir satıcının, bankalar tarafından düşük riskli olarak görülmesi artık mümkün. Bu da dolayısıyla daha hızlı, kolay ve güvenli bir ödeme ortamı yaratıyor.

3D Secure 2.0: Terk Edilen Sepetleri Geri Kazanıyor

3DS 2.0, alışverişlerin tamamlanma sürelerini yüzde 85’e kadar kısaltırken, sepet terk oranını ise yüzde 70 oranında düşürmüş durumda. Sepetlerin daha az terk edilmesi, e-ticaret inisiyatifleri için kaçan daha az satış anlamına geliyor. Ödeme maliyetlerini düşürürken, doğrulama oranlarını artıran güvenlik protokolü, sahtecilik önleme sistemleri tarafından verilen hatalı şüpheli işlem uyarılarını da düşürerek, kötü müşteri deneyiminin satışlara olumsuz etkisini görece azaltıyor.

2 Saatte PayTR’lı Olun!
PayTR Sanal Pos’a Hemen Başvurun

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir