E-ticaret İçin En İyi İş Modelleri Nelerdir? | PayTR
Logo Logo

E-ticaret İçin En İyi İş Modelleri

İçindekiler
13.07.2021 - 12 dk Okuma Süresi

Yeni bir işe başlarken birçok karar vermeniz gerekir. Satacağınızın ürün veya hizmetin yanı sıra, şirketinizin hangi iş modeli esasıyla çalışacağı gibi büyük kararlar verirsiniz. Bu yazımızda e-ticaret şirketleri arasında en popüler olan iş modellerine birlikte yakından bakacağız.

Aşağıda detaylarını inceleyeceğiniz iş modellerinin küçük işletmeniz için işe yarayıp yaramayacağını ürününüz veya hizmetiniz, pazarınız, maliyet yapısı gibi değişkenler belirler. Tüm modelleri anladıktan sonra işinize en uygun olanını seçebileceksiniz. Ancak öncesinde “iş modeli” teriminin detaylarını hatırlamakta fayda var.

İş modeli nedir?

“İş modeli” terimi, bir şirketin kârlı bir şekilde faaliyet göstermeye ve müşterilere değer sağlamaya yönelik oluşturduğu temel çerçevedir. İş modeli bir şirketin sunduğu ürün ve hizmetleri, hedef pazarını ve gelecekteki harcamalarını tanımlar. İyi bir iş modeli, müşteri değer önerisine ve fiyatlandırma stratejisine dayanır.

İş modelleri hem yeni hem de köklü işletmeler için gereklidir. Şirketlerin müşterilerini anlamalarına, çalışanları motive etmelerine, yatırım çekmelerine ve büyüme fırsatlarını belirleyerek sürdürülebilir rekabet avantajı sağlamalarına yardımcı olur. İş modeli dinamiktir. Düzenli olarak güncellendiğinde önünüzdeki trendleri ve engelleri aktif olarak takip edebilmenizi sağlar.

E-ticaret için en iyi iş modelleri

İş modelleri, farklı üretim ve sevkiyat yöntemlerini içeren çeşitli biçimler alabilir. İşinizi başlatmak için kullanabileceğiniz e-ticaret iş modellerini inceleyelim:

Stoksuz Satış (Dropshipping)

Dropshipping (Stoksuz Satış), yeni bir iş kurmak için en uygun maliyetli seçeneklerdendir. Başlangıç maliyetlerini olabildiğince düşük tutmayı tercih eden ve marjlarla daha az ilgilenen insanları cezbeder. Stoksuz satış, envanteri tutmak ve yönetmek istemeyen kişiler için ideal iş modelidir.

Artıları

  • Düşük başlangıç maliyetleri: Stoksuz satışın en büyük avantajı düşük başlangıç maliyetidir. Envanter maliyetiniz yoktur ki bu genellikle yeni bir e-ticaret işletmesi için en önemli maliyet kalemidir.
  • Düşük risk: Envanterinizi önceden satın almadığınız için satmayacak ürünlere yatırım yapma riski yoktur.
  • Kolay satış sonrası süreçleri: Ürününüzü sizin için teslim alma, paketleme ve gönderme görevlerini üstlenmeleri için dropshipping konusunda uzmanlaşmış firmalarla çalışabilirsiniz. Bu iş modeliyle işinizi dünyanın her yerinden kolay ve verimle yönetebilirsiniz.

Eksileri

  • Yüksek rekabet: Stoksuz satışın başlangıç maliyetlerinin düşük olması nedeniyle birçok yeni e-tüccar işini bu model üzerine kuruyor. Rekabetin yüksek olduğu bu alanda diğerlerinden farklılaşmak çaba ve yatırım isteyen bir zorluk.
  • Düşük marjlar: Stoksuz satılan ürünlerin kâr marjları diğer modellere kıyasla daha düşüktür. Dolayısıyla ücretli reklamlarla marka bilinirliği yaratma şansınız kısıtlıdır. Bunun yerine oluşturduğunuz içerikler, hizmetler ve sıra dışı ürün seçimlerinizle fark yaratmaya çalışırsınız. Öte yandan, düşük marjlarda makul bir kâr elde etmek için büyük miktarda satış yapmanız gerekir.
  • Envanter senkronizasyonu: Başka bir firmanın envanterindeki ürünleri sattığınız için tedarik zincirinizi iyi kurmanız kritik önem taşır. Toptancınızın envanterini bilmeniz ve hangi ürünleri aktif olarak sattığınızı yönetmeniz gerekir. Öte yandan yine toptancıdan kaynaklanabilecek uzun veya özensiz teslimat müşterilerinizin markanıza yaklaşımını değiştirebilir.

El Yapımı ve Özel Üretim (Maker)

Bir hobici ürettiği bibloları, heykelcikleri, takıları, moda veya doğal güzellik ürünlerini kendi markasıyla web sitesinde veya çevrimiçi pazaryerlerinde satabilir. Bu iş modeli girişimcilere markaları ve işin kalitesi konusunda tam kontrol sağlarken, ölçeklenmesi en zor modeldir.

Kendi ürünlerinizi yaparken karşılamanız gereken birincil maliyetler hammadde, envanter depolaması ve işçiliktir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli şey tüm ürünlerin elle yapılamayacağıdır. Ürün seçiminiz becerileriniz ve mevcut kaynaklarınızla sınırlıdır.

Bu iş modeli kendi benzersiz fikirlerine sahip olan, malları bizzat kendileri üretebilen ve bunu yapmak için mevcut kaynaklara sahip olanlar içindir. Kendi ürünlerinizi yapıp sattığınız bu model, ürün kalitesi ve marka üzerinde tam kontrol sahibi olmak isteyen ve başlangıç envanter maliyetlerini düşük tutma arzusu olan insanlar için iyi bir seçenektir.

Artıları

  • Düşük başlangıç maliyetleri: Bu iş modelinde çok büyük stoklar tutulması gerekmez. Dolayısıyla kendi temponuzla ürün sayınızı artırabilirsiniz. Bu avantaj, birçok e-ticaret işletmesi için başlangıç masraflarının büyük kısmını oluşturan üretim maliyetlerinin sizde düşük kalmasını sağlar.
  • Marka kontrolü: Kendi ürününüzü yapmak, dilediğiniz gibi bir marka yaratabileceğiniz anlamına gelir.
  • Fiyat kontrolü: Marka kontrolünün bir avantajı olarak ürünlerinizi uygun gördüğünüz gibi fiyatlandırabilirsiniz.
  • Kalite kontrol: Kendi ürünlerinizi yaparken kaliteyi yakından kontrol edebilir, müşterilerinizin beklentilerinin yanı sıra sizin de beklentilerinizi karşılamalarını sağlayabilirsiniz.

Eksileri

  • Kısıtlı zaman: Ürün seçiminize bağlı olarak kendi ürünlerinizi yapmak zaman alıcı bir sürece dönüşebilir. Bu nedenle size büyük resme odaklanmak ve işinizi geliştirmeye odaklanmak için daha az zaman bırakır.
  • Ölçeklenebilirlik: Ürünlerinizi bizzat üretmeniz işinizi büyütürken bazı sancılar yaşamanıza sebep olabilir. Bazı senaryolarda kalite vizyonu sizinkiyle uyuşan bir üreticiyle çalışmayı tercih edebilirsiniz. Ancak müşterileriniz tüm ürünlerinizin sizin tarafından yapılmış olmasını bekliyorsa işiniz zorlaşabilir.
  • Sınırlı ürün seçenekleri: Bu gerçek bir eksi değil, kişiden kişiye değişir. Potansiyel ürün seçimleriniz becerileriniz ve kullanabileceğiniz kaynaklarla sınırlıdır.

Toptan Al, Perakende Sat

Çeşitli ürün ve markalar satmak istiyorsanız toptan ürün alıp perakende satmak iyi bir seçenektir. Birçok ürünü toptan satın alıp müşterilerinize satabilirsiniz. Dropshipping’den farklı olarak bu modelde stok tutulması gerekir.

Artıları

  • Popüler ürünler: Toptan satın almak genellikle düşük risklidir çünkü müşterilerin ilgi gösterdiği markaların ürünlerini satın alma şansınız vardır.
  • Marka aşinalığı: Halihazırda bilinen markaları satmak güvenilir bir satıcı olmanızı kolaylaştırır.

Eksileri

  • Ürün farklılaştırması: Halihazırda kullanılan ürünler birden fazla perakendeciden temin edilebildiğinden, markanızı farklı kılmak ve potansiyel müşterileri sizden satın almaya ikna etmek için daha fazla mücadele etmeniz gerekecektir.
  • Fiyat kontrolü: Diğer markaların ürünlerini satmak bir noktaya kadar onların kurallarına göre hareket etmenizi gerektirir. Bazı markalar, ürünlerinde indirim yapmanızı önlemek için fiyat kontrolleri uygulayabilir.
  • Envanter yönetimi: Toptan satın alırken muhtemelen her ürün için belirli bir miktarda sipariş vermek zorunda kalırsınız. Kabul edilebilir minimum sipariş sayısı ürüne ve üreticiye bağlı olacaktır ancak envanteri stoklamak, muhafaza etmek ve müşteriye sevk etmek için envanteri sizin yönetmeniz gerekir.

İmalat

Pazar araştırması sonucunda satacağını öngördüğü iyi bir ürün fikir olan girişimciler doğrudan üretimi tercih edebilirler. Ancak bu iş modeli listedeki en büyük başlangıç sermayesini gerektirir.

Üretim sektöründe iki tarz ürün vardır: Birincisi özel etiketli ürünlerdir. Bu ürünler onu üreten markanın adıyla satılır. Söz konusu marka, ürünün içine girenden nasıl paketlendiğinde ve etiketlerin nasıl görüneceğine kadar her şeyi kontrol eder. Bu yaklaşım, benzersiz ürünler yaratmak isteyen markalar için idealdir.

Beyaz etiketli ürünler ise bir üretici firma tarafından üretilir ve onları kendi markalarının etiketiyle farklı isimlerle satacak olan çeşitli perakendecilere satılır. Bunlar geniş müşteri segmentlerine hitap eden jenerik ürünlerdir.

Artıları

  • Birim ürün başına en düşük maliyet: Seri üretim birim ürün başına en düşük maliyeti sunan iş modelidir.
  • Marka kontrolü: Ürününüzü imal ettirmek, kendi markanızı inşa ederken üçüncü taraflar tarafından kısıtlanmayacağınız anlamına gelir.
  • Fiyat kontrolü: Kendi markanızı oluşturma becerisinin yanı sıra, ürününüz için kendi fiyatlarınızı belirleme becerisi de sağlar.
  • Kalite kontrol: Stoksuz satış veya toptan satın almanın aksine, kendi ürününüzü üretirken nihai sonucun kalitesi üzerinde daha fazla kontrole sahip olursunuz.

Eksileri

  • Minimum sipariş miktarları. Üretici firmalar belirli bir sayıda ürünün altındaki siparişleri kabul etmezler. Dolayısıyla ilk ürün siparişleriniz için gereken başlangıç maliyetleri oldukça yüksek olabilir. Ürününüzün ve üreticinin maliyetine bağlı olarak envanter yatırımınız on binlerce veya yüz binlerce liraya ulaşabilir.
  • Üretici sorunları: Güvenilir ve kaliteli üreticiler bulmak, markanızın başarısına doğrudan etki edecek önemli bir iştir.
  • Pazara çıkma süresi: İmalat, uzun bir prototipleme, örnekleme, rafine etme ve son üretim sürecinden oluşur. Denizaşırı bir üreticiyle çalıştığınızda dil, mesafe ve kültürel zorluklar süreci karmaşıklaştırabilir.

Dijital Ürünler

Dijital bir ürün, envanterin yeniden stoklanmasına gerek kalmadan çevrimiçi olarak satılabilen ve dağıtılabilen fiziksel olmayan bir varlık veya ortam türüdür. Bu ürünler genellikle ses dosyaları, PDF’ler, NFT’ler, videolar, eklentiler ve şablonlar gibi indirilebilir veya aktarılabilir dijital dosyalar formatında gelir.

Dijital bir ürün yaratmanın ön maliyetleri yüksek olabilir ancak bunları satmanın değişken maliyetleri nispeten düşüktür. Bir dijital varlık üretildikten sonra müşterilere teslim etmek son derecede ucuz ve kolaydır.

Artıları

  • Düşük maliyetler: Herhangi bir envanter tutmazsınız veya herhangi bir nakliye ücreti almazsınız.
  • Ölçeklenebilirlik: Siparişler anında teslim edilebilir. İş büyüdükçe zaman kazanmak için görevleri kolayca otomasyona bağlayabilirsiniz.
  • Kapsamlı ürün teklifleri: İzleyebileceğiniz çeşitli yollar var. Dijital ürünlerinizi ücretsiz sunabilir, aylık abonelikler satabilir ya da lisanslama modelini seçebilirsiniz.

Eksileri

  • Yüksek rekabet: Günümüzde paralı dijital ürünlerin birçoğunun ücretsiz alternatifleri bulunabiliyor. Başarılı olmak için hedeflediğiniz nişi göz önünde bulundurmanız. Üzerine oynayabileceğiniz bir avantaj bulmak için SWOT analizi yapmanız tavsiye edilir.
  • Korsanlık: Ürünlerinizin çalınıp ücretsiz olarak dağıtabilir.
  • Satış kısıtlamaları: Ürünlerinizi satabileceğiniz yerler kısıtlıdır. Örneğin, Facebook ve Instagram üzerinden yalnızca fiziksel ürünler satılabilir.

Abonelik Modeli

Abonelik modelinin 2025 yılında 473 milyar dolarlık bir e-ticaret dikeyi oluşturacağı öngörülüyor. Bu iş modeli, müşterilere aylık veya yıllık abonelikleri karşılığında ürünler veya hizmetler sunmaya dayanır. Abonelik modeli, işletmelerin devam eden müşteri ilişkilerinden yararlanmasına yardımcı olur. Bir e-ticaret işletmesi veya çevrimiçi eğitimci olmanız fark etmezsizin aşağıdakiler dahil birçok sektörde bir abonelik işi başlatabilirsiniz: İçerik akışı, aylık abonelik kutuları, üyelik toplulukları, yemek servisi ve benzeri…

Artıları

  • Öngörülebilir gelir: Aylık yinelenen gelir satışları tahmin etmenize, envanteri planlamanıza ve işletmenizin büyümesi için ne kadar yeniden yatırım yapmanız gerektiğini anlamanıza yardımcı olur.
  • İstikrarlı nakit akışı: Aylık ödemeleri peşin olarak almak, girişiminiz için daha fazla nakit akışı anlamına gelir.
  • Sadık müşteriler: Düzenli satın alımlar müşteri davranışları hakkında size daha derin bir fikir verir. Böylece ürünlerinizi sürekli olarak iyileştirebilir ve müşterilerin daha fazlası için geri gelmesini sağlayabilirsiniz.
  • Daha kolay çapraz satış ve ek satış fırsatları. Ürünlerinizi ne kadar çok müşteri kullanırsa onlarla o kadar çok güven inşa edersiniz. Bu durum onlara başka ürünler de satmanızı kolaylaştırır.

Eksileri

  • Yüksek karmaşa riski. Abonelik iş modelinin bir dezavantajı aboneliği kaybetmektir. Size ödeme yapmaya devam etmeleri için insanlarla sürekli olarak ilgilenmelisiniz.
  • Çeşitli ürünler. Ürünler sık sık yenilenmezlerse sıkıcı bir hal alır. Örneğin abonelik modeliyle çalışan içerik akışı hizmeti sunan Netflix, her ay platformuna yeni film ve diziler ekler.

Plan zorunluluğu: Çoğu abonelik hizmeti müşterilerine her ay benzer ürünler sunar. Bu basit görünse de iş süreçlerinizde yaşanabilecek küçük bir aksaklık tüm sürecin keşmekeşe dönüşmesine sebep olabilir.

2 Saatte PayTR’lı Olun!
PayTR Sanal Pos’a Hemen Başvurun

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir