E-ticaret Platformu Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
E-ticarete atılmak için sitenizi hangi platform üzerine inşa etmeniz gerektiğine karar verdiniz mi? Shopify ve WiziShop gibi popüler e-ticaret platformları, kolaylıkla e-ticaret sitesi oluşturmanızı ve işletmenizi mümkün kılıyor. Peki, bir e-ticaret platformu seçerken nelere dikkat etmelisiniz?
Dünyada aktif olan web sitelerinin yüzde 31,68’nin WordPress platformuyla çalıştığını biliyor muydunuz? Drupal ve Joomla gibi muadil içerik yönetimi yazılımları ise web’in yüzde 5’ine güç veriyor. Günümüzde blog sitelerinden profesyonel yayıncılara, şirketlerden e-ticaret sitelerine kadar birçok mecra, bu içerik yönetim yazılımlarıyla kuruluyor ve sürdürülüyor.
Hizmet olarak yazılım (SaaS) anlayışıyla dağıtılan e-ticaret platformları, WordPress’e benzer şekilde e-ticaret sitelerinin kolaylıkla, hızla ve eksiksiz başlatılmasını sağlıyor. WordPress’ten farkı ise sistemin çalışması için gerekli altyapı ve servislerle uğraştırmaması. Öte yandan, e-ticaret odağında hizmet veren bu platformlarda sanal mağazanızın için çok daha fazla seçeneğe sahip olmanız.
Diğer web sitelerinin aksine, e-ticaret siteleri gelişmiş stok yönetimi, ödeme çözümleri, teslimat yönetimi gibi birden çok API ile çalışmaya ihtiyaç duyan karmaşık yapılardır. İçerik yönetim ve e-ticaret yazılımları, programlama bilmeden ya da web geliştiriciliğine aşina olmadan dijital bir iş yürütmenizi sağlayan başlıca enstrümanlardır.
Sitenizi bir e-ticaret platformuyla hayata geçirmeyi planlıyorsanız, doğru soruları sormak daha iyi bir başlangıç yapmanızı sağlayacaktır. İşte bu önemli kararı alırken göz önünde bulundurmanız gerekenler:
Ölçeklenebilir Mi?
Tercih edebileceğiniz e-ticaret platformlarının neredeyse hepsi, e-ticaret sitenizin ilk yılında karşılaşacağı ihtiyaçlara yanıt verirken, yalnızca bazıları ilerleyen dönemlerde gelişimiyle birlikte ayyuka çıkacak olan durumlara göre güncellenir. Seçtiğiniz platformun yeniliklere ve taleplere tepki süresinin düşük olması, uzun vadede size rekabet avantajı kazandırır. Diğer senaryo ise birçok e-ticaret sitesinin başka platformlara geçmek zorunda kalmasına sebep oluyor ki, bu da zaman ve para kaybı anlamına geliyor.
Arayüzü Erişilebilir ve Kullanıcı Dostu mu?
Seçeceğiniz e-ticaret platformunun arayüzünün web tasarımı ve programlamayla aşina olmayan profesyoneller tarafından hem erişilebilir hem de kolay kullanılabilir olması önemlidir. E-ticaret platformunuz yeni ürünler eklemek, SEO optimizasyonu yapmak, kampanya başlatmak ya da blog’unuzu güncellemek gibi işlemlerde bir web geliştiricisine ihtiyaç duymamanızı sağlamalıdır.
Dijital Servisleri Destekliyor mu?
WordPress, Shopify ve diğer e-ticaret destekli SaaS içerik yönetim yazılımları, web sitesi geliştirmenin mihenk taşlarıdır. Ancak bunların yanı sıra, özellikle e-ticaret sitelerinin üçüncü taraf yazılım ve uygulamalar kullanarak hizmetlerini iyileştirmesi günümüzde bir pazar standardına dönüşmüştür. Seçeceğiniz platformun, yakın gelecekte ihtiyaç duyup kullanmaya başlayacağınız e-posta pazarlama, çevrimiçi ödeme ve pazar yeri entegrasyon araçlarını desteklemesi kritik önem arz eder. Eğer platformun uyumluluğu düşükse, bir diğer deyişle diğer servislerle ve yazılımlarla birlikte kolaylıkla kullanılamıyorsa, bu durum e-ticaret girişiminizin başarısında doğrudan rol oynar.
Arama Motorlarına Uyumlu mu?
İçerik yönetimi yazılımı ya da e-ticaret platformunuzun arama motorlarıyla uyumlu olması yeni müşteriler kazanmanızı kolaylaştırır. Sitenizin web mimarisinin (HTML, PHP, v.b.) yüksek SEO uyumluluğuna sahip olması ve mobil uyumluluk ve hız gibi etmenlerdeki gelişmişlik arama motorlarından organik olarak daha fazla ziyaretçiye ev sahipliği yapmak anlamına gelir. Shopify gibi bazı e-ticaret platformları, dijital pazarlama konusunda uzman olmasanız bile e-ticaret sitenizin SEO değerini yükseltmenize yardımcı olacak araçlar ve uygulamalar sunarlar.
Yetki ve İzinler Özelleştirilebilir mi?
E-ticaret platformu seçerken, web sitenizin yetki ve erişim ayarlarının değiştirilebilir olması önemlidir. Bu, en düşük hacimli e-ticaret girişimleri için bile elzem bir konudur. E-ticaret sitenizin her alanını değiştirme kabiliyeti sunan platformun, hangi özelliklerinin kimler tarafından kullanılabileceğini belirleyebilmelisiniz. E-ticaret siteniz için zaman içerisinde birçok profesyonel çalışacak ve kimi durumlarda şirketiniz dışından kişilere de belirli yetkiler (örneğin blog içerikleri yayınlamak) vermeniz gerekecek. Böyle durumlarda sizinle aynı yetki ve izinler yerine, herkese görevi doğrultusunda özelleştirilmiş yetkiler tanımak yararınıza olacaktır.
Hangi Güvenlik ve Yedekleme Seçeneklerini Sunuyor?
Siber suçlar ve veri güvenliği günümüz e-ticaret sektörünün en büyük endişelerinden birisini oluşturuyor. E-ticaret sitenizin altyapısını oluşturacak platformun, veri şifreleme, SSL sertifikası, düzenli yedekleme gibi gelişmiş güvenlik seçeneklerine sahip olması gerekir.
Nasıl Teknik Destek Alacaksınız?
Olası bir teknik sorunla karşılaştığınızda yardım isteyebileceğiniz birisi olmalı. Seçeceğiniz platformun, gelecekteki çıkarlarınızı koruyacağından ve ihtiyaçlarınıza yanıt vereceğinden emin olmalısınız. WordPress gibi seçeneklerde, doğrudan insanlardan destek almak olmazsa olmaz değil zira birçok forum, dokümantasyon ve destek grupları bulmak mümkün. Kitlesel kaynaklı bu yöntemin yanı sıra, özellikle ücretli platformlar daha profesyonel destek seçenekleri sunarlar.
2 Saatte PayTR’lı Olun!
PayTR Sanal Pos’a Hemen BaÅŸvurun
Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir
Farklı Sektörlerde Tekrarlayan Ödemeleri En İyi Şekilde Kullanma Yöntemleri
Müşterilerin işletmeden düzenli olarak ürün ve hizmet satın alımında tekrarlayan ödeme yöntemleri kullanılı
Mikro-İşletmeler için Tek Tıkla Ödeme Kullanarak Satış Süreçlerini Basitleştirmek
Rekabetin oldukça yoğun olduğu e-ticaret sektöründe, şirketler rakipleri arasından sıyrılmak için çeşitli fa
Tek Tıkla Ödeme Kullanarak Tekrarlayan Müşteri Satın Almalarını Teşvik Etme Yöntemleri
One click checkout yani tek tıkla ödeme online alışveriÅŸ yaparken müşterilerin hızlı ÅŸekilde ödeme yapmasınÄ