Havale ve EFT Arasındaki Farklar Nelerdir? | PayTR
Logo Logo

Havale ve EFT Arasındaki Farklar Nelerdir?

İçindekiler
27.06.2024 - 3 dk Okuma Süresi

Dijitalleşen dünyanın getirdiği en büyük kolaylıklardan biri mobil uygulamalar ve internet bankacılığı. Bu teknolojik gelişmeler ile para transferi daha pratik yapılabilir. Akla para transferi denildiğinde ilk olarak havale ve EFT işlemleri gelir. Havale ve EFT arasındaki en temel fark banka transferi olarak aktarılabilir. 

Havale Nedir? 

Paranın bulunduğu bankadan, aynı bankadaki farklı şubesine veya başka bir kişiye ait hesaba transferine havale denir. Aynı bankanın kullanıcıları havale ile ödeme yapabilir.

Havale işlemi için bankanın mobil uygulamasına veya internet bankacılığına giriş yapıldıktan sonra transfer yapılacak kişinin veya kurumun bilgileri girilir. Güvenli ödeme seçeneklerini doğruladıktan sonra transfer onaylanır. Havale saatleri sınırsız olur. 7/24 para transferi gerçekleşebilir. Havale ücretleri ise bankadan bankaya değişiklik gösterir. 

EFT Nedir?

Paranın bulunduğu bankadan, farklı bir banka hesabına elektronik ortamdan para transferi yapılmasına EFT denir. Farklı banka kullanıcıları para transferi gerçekleştirmek için EFT sistemini kullanabilir. 

EFT yapmak için öncelikle bankanın mobil uygulamasından veya internet bankacılığından para transferlerine girilir. Burada transfer yapılacak kişinin bilgileri girildikten sonra işlem onaylanır. EFT ücretleri havale ücretlerine göre daha fazladır ve bankadan bankaya farklılık gösterir. EFT saatleri genellikle 08.00 ve 17.30 arasında. Bu saatler dışı yapılacak para transferleri bir sonraki günün mesai açılışına kadar bekler.

Havale ve EFT Arasındaki Temel Farklar

Para transferi yapmak için tercih edilen havale ve eft işlemleri temel farklarla birbirinden ayrılır. Havale EFT farkları aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • En temel havale EFT farkı kullanılan banka olur. Havale işleminde aynı banka içerisinde para transferi gerçekleşirken, EFT işleminde farklı bankalar arası para transferi söz konusu. 
  • Havale işlem hızı ve işlem süresi bakımından EFT’den daha hızlı. Aynı bankalar arası transferler daha kısa ve hızlı sürede gerçekleşir.
  • Havale ve EFT arasındaki farklardan biri de ücret farkları. Havale ile para transferinde komisyon oranları EFT ile para transferinden daha düşük olur. 

Hangisi Daha Hızlı: Havale mi EFT mi?

Havale işlem süresi, aynı banka bünyesinde para transferi gerçekleşmesiyle daha kısa. EFT işlemi ise belirli saatler içerisinde yapılır ve bu sebeple bekleme süresi oluşabilir. EFT gecikme süresi bankaların yaşadığı yoğunluğa göre değişiklik gösterir. İşlem hızı olarak bakıldığında havale daha hızlı. Anlık transfer gerçekleştirmek isteyen kullanıcılar havaleyi daha çok kullanır.

Havale ve EFT Limit Farkları Nelerdir?

Havale veya EFT işlem limiti, bankalar tarafından belirlenir. İşlem sınırları; günlük, haftalık veya aylık olarak birbirinden farklı olur. Günlük limit bir gün içerisinde gerçekleştirebileceğiniz maksimum transfer miktarını ifade eder. Günlük havale limiti bankadan bankaya ve kurumsal veya bireysel hesaba göre değişiklik gösterebilir. Günlük EFT limiti de aynı şekilde bankalar tarafından belirlenebilir ve bazı bankalarda saate göre işlem alt sınır limiti ve üst sınır limiti bulunabilir. Bankanın belirlediği limitler müşteri ihtiyacını karşılamadığı durumda müşteri özel limit talebinde bulunabilir.

Havale kullanmanın avantajlı olduğu durumlar anlık para transferine ihtiyaç duyulduğu durumlardır.

Havale ve EFT işlemlerinin ücretleri bankadan bankaya farklılık gösterebilir. Genel olarak bakıldığında ise havale ve EFT ücreti içeriğinde; işlem ücreti, aracı banka ücreti, hedef banka ücreti ve döviz kuru ücreti bulunur.

İşlem limitleri içerisinde bulunan bireysel ve günlük limitler, haftalık ve aylık limitler, havale ve eft limit farklılıkları gibi detaylar hakkında bilgi sahibi olmak hem müşteri hem banka güvenliği için önemli.

Acil finansal ihtiyaçlar hızlı para transferi ihtiyacını açığa çıkarır. Bu durumlar sağlık sorunları, araç arızaları, beklenmedik seyahatler, nakit ihtiyacı gibi durumlardan oluşabilir.

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir