Nakit Akışı Yönetimi Kâr Etmekten Daha Önemli Olabilir
Nakit akışı yönetimi kâr etmekten daha önemli olabilir
Nakit akışı yönetimi doğru yapıldığında şirketlerin büyümesini sağlarken, bazı durumlarda da zorluklara rağmen hayatta kalmasını sağlayabilir.
Bir şirketin ana hedefi, harika bir iş modeline sahip olmak ya da çok fazla yatırımcı çekmekten ziyade para kazanmak yani kar etmektir. İşletmeler özellikle büyümenin yaşandığı ilk yıllarında nakde ihtiyaç duyarlar. Bu süreçte nakit girişleri ve çıkışları arasında bir denge sağlayarak nakit akışını doğru yönetebilmek, olağandışı durumlar haricinde yeterli seviyede nakit bulundurabilmek işletmenin sürdürülebilirliği için hayati derecede önemlidir.
Nakit akışı yönetimi ne anlama gelir?
Cash Flow, yani nakit akışı belirli iki dönem arasında şirketin nakit durumlarında meydana gelen değişimdir. İşletmeye giren nakit “pozitif nakit” akışı, çıkan nakit “negatif nakit akışı”dır. Nakit akışını hesaplamak için belirli bir dönemin başında ve sonunda işletmenin kasasındaki nakit miktarına bakılır ve aradaki fark bize akışın pozitif ya da negatif olduğunu söyler. Bu süre bir hafta veya bir ay olabilir. Dönem sonunda hesapta başlangıç döneminde daha fazla olması durumunda işletmenin pozitif bir nakit akışı olacaktır; dönem sonunda daha az nakit varsa, negatif nakit akışı olacaktır.
Nakit akışı ve karlılık arasındaki fark
Nakit akışı karlılıkla aynı şey değildir. İşletme kârlı da olsa faturalarını ödeyemeyebilir. Benzer şekilde, bir işletmenin tüm finansal yükümlülüklerini yerine getirmesi kârlı olduğu anlamına gelmez. Kâr, gerçekten yalnızca kağıt üzerinde bulunan temel bir işletme muhasebesi terimidir.
Kar nasıl hesaplanır?
Kâr hesaplamanın ilk adımı, toplam gelirinizi almak ve ardından satılan malların maliyetini çıkarmaktır. Aradaki fark brüt kârınızdır.
Gelir – Satılan Malların Maliyeti = Brüt Kâr
Örneğin, hijyenik maske satan bir işletmeniz var. Geçen ay 100 bin TL’lik maske sattınız, maskelerin size toptan maliyeti 30 bin TL olduysa, brüt kârınız 70 bin TL olacaktır. Tabi ki ürünlerin size geliş maliyeti dışında başka masraflarınız da olacaktır. Örneğin maskeleri muhafaza edecek bir depo kiralayacak ya da ürününüzü pazarlamak için reklam vermek isteyeceksiniz. Bu işler için yaptığınız harcamalara işletme giderleri denir ve brüt kârınızdan düşülür.
İşletme giderleri, kira, ekipman, maaş bordrosu ve pazarlama gibi sattıklarınızla doğrudan bağlantılı olmayan çoğu maliyeti içerir. İkinci adım, işletme giderlerini brüt kardan çıkarmaktır. Aradaki fark net kârdır.
Brüt Kâr – Faaliyet Giderleri = Net Kâr
Net kârınız pozitif ise, para kazandınız. Negatif ise, para kaybettiniz demektir. Bu rapor bir bütün olarak gelir tablosu veya kar ve zarar tablosu olarak adlandırılır.
Kârla ilgili karşınıza çıkabilecek sorunlar
Küçük işletmelerin kâr & zarar tablolarında ödeme ve vergi kalemlerinden bazılarının teknik olarak yer almaması nakit akışı yönetimi açısından sorun teşkil edebilir.
Borç geri ödemesi
Geri ödemeniz gereken herhangi bir işletme krediniz veya başka bir başlangıç sermayeniz varsa, bu kâr & zarar tablosunda görünmez. Borç geri ödemeleri çok fazla nakit çıkışı olsa da yalnızca bu ödemelerin faizleri tabloya dahil edilir.
Ekipman ödemeleri
Benzer şekilde, önemli bir ekipman satın alırsanız, maliyetin tamamı bu bölümde görünmeyecektir. Bunun yerine, bu maliyet ekipmanın kullanım ömrü boyunca yayılacaktır.
Vergiler
Net kârınızın bu noktada vergilendirilmediğini, yani daha da küçüleceğini unutmayın. Kârınızın tamamı nakit olsa bile, hepsini tek bir yerde harcayamazsınız.
Nakit alındıları
Son olarak, birçok işletme, tahakkuk esaslı muhasebe kullanır. Tahakkuk esasına göre tutulan muhasebede kayıtlar, ekonomik faaliyet gerçekleştiği zaman oluşturulur. Örneğin kağıt üzerinde 200 bin TL’lik satışınız olabilir, ancak henüz kimse size ödeme yapmadıysa, yine de faturalarınızı ödemekte zorlanacaksınız.
Nakit akışı ve kâr nasıl yönetilir?
Nakit akışını yönetmek zamanlamaya bağlıdır. Bir ay veya bir yıl boyunca kârlı olabilirsiniz, ancak belirli bir dönem boyunca kârlı olmayabilirsiniz. Faturalarınızın vadesi ayın başında ancak ayın sonuna kadar bankada paranız olmayacaksa, bu ay sonunda nakit akışı problemi yaşayacağınız anlamına gelir.
Kağıt üzerinde kârlı değilseniz, nakit akışınızda sorun var demektir. İşiniz sürdürülebilirliği için ya gelirinizi artırmanız ya da giderlerinizi azaltmanız gerekir. Diğer yandan kârlı olmanız, işletmenizin otomatik pilotta çalışabileceği anlamına gelmez. Özellikle de büyüme sürecinde olan bir işletme iseniz nakit akışınızı kontrollü bir şekilde yönetme konusunda dikkatli olmanız gerekmektedir.
Nakit akışı yönetimi neden önemlidir?
Nakit akışı kontrolünün ve etkin nakit akışı yönetimine öncelik vermenin işletmeler için çok önemli faydaları vardır.
Eksiklikleri tahmin edebileceksiniz
Nakit akışını ve işletme sermayesini yönetmenin en önemli artısı kuşkusuz karşınıza gelecek eksikleri önceden öngörebilmektir. Kiranızı ödeyemeyeceğinizi verdiğiniz çek geri döndükten sonra öğrenmeniz bütün hesapları bozacaktır. Doğru bir nakit akışı yönetimi ile eksikleri haftalar, hatta aylar öncesinden tahmin etmeniz mümkün. Bu da size planlamanızı daha iyi yapma fırsatı verecektir.
Stres yönetimini daha iyi yapacaksınız
Nakit akışını yönetmek üzerinizdeki stresi de azaltacaktır. Girişimcilerin ödemeler konusunda yaşadıkları kaygıların çoğu, neler olup bittiğini bilmemekten ve işlerin yoluna girip girmeyeceği konusunda endişelenmekten kaynaklanır. Tablonun o an için ya da kötü olmasında bağımsız sürecin devamında ne olacağını bildiğinizde kendinizi hazır hissedecek ve karşınıza gelecekle başa çıkacak donanıma sahip olacaksınız.
Büyümek için yapmanız gereken harcamaları öngörebileceksiniz
Nakit akışını yönetirken, büyümeye ne kadar para harcamanız gerektiğini tam olarak bilirsiniz. Kâr & zarar tablonuzda artıda olmasanız bile bu gerçek hayatta böyle olmayabilir.
Örneğin bankada 100 bin TL’nizin olması onu harcayabileceğin anlamına gelmez. Yaklaşan masrafları ödemek için buna ihtiyacınız olabilir. Nakit akışınızı doğru yönettiğinizde elinizde ne kadar tutmanız gerektiğini veya büyümeye harcayabileceğiniz rakamı bilebilirsiniz.
Doğru nakit yönetimi kaldıraç etkisi yapacak
İyi bir nakit akışı yönetimi aynı zamanda işletmeniz için bir kaldıraç etkisi yapacaktır.
Bankalar ödemeleriniz ile ilgili bir planlama görmek isterler. Keza tedarikçiler de. Zor dönemlerde çoğu işletmenin yaptığı gibi iletişimi kesmek yerine, onlara tam olarak nasıl ve ne zaman ödeme yapacağınızı söylerseniz, tedarikçilerin ödemeler konusunda esnek olma olasılığı çok daha yüksektir. Bu insanlar en nihayetinde sizden hizmet istiyorlar. Size güvenebilirlerse yaşadığınız iniş çıkışlar boyunca sizinle çalışmaya daha istekli olacaklardır.
Nakit akışı bütçe planlamasından daha güvenilirdir
Nakit akışı, bütçe planlamalarından büyük ölçüde daha doğrudur. Bütçe planlamaları size gerçekleşmesini istediğiniz rakamları söyler. Nakit akışı tahminleri, yılın başında planladığınız gibi olmasa bile, bununla başa çıkabilmeniz için gerçekte neler olduğunu size söyler.
Çoğu şirket genellikle nakit akışını yönetmeyi düşünmez ve her şeyin yolunda gitmesini umar. Ama bu riske değmez.
Nakit akışı nasıl yönetilir?
Nakit akışı yönetiminde işinize yarayacak birçok araç var. Google E-Tablolar çok kullanılan araçlardan biri. Google E-Tablolar, Google tarafından geliştirilen bir hesap tablosu uygulamasıdır.
Google Drive hizmetine sunulan ücretsiz, web tabanlı bir ofis yazılımı paketinin bir parçası olarak dahildir. Nakit akış tablosu oluşturmak için herkes bu uygulamayı kullanabilir. E-Tablolar’ın bulut tabanlı mimarisi; istediğiniz kişilerle, istediğiniz zaman, istediğiniz yerde ortak çalışmalar yapmanıza imkan tanır. Nakit akışı elektronik tablosu, paranızın nereye gittiğinin bir özetidir. Nakit paranın ne zaman geleceğini ve ne zaman çıkacağını gösterir ve nakit akışı yönetimini görselleştirmek ve yaklaşımınızı planlamak için en iyi yoldur.
Çoğu işletme nakit akışını haftalık planlar. Ancak, bazılarının günlük, bazılarının ise yalnızca aylık plan yapması gerekir. Bu kararlar, işletmenizin ölçeğine ve karmaşıklığına bağlı olacaktır. Küçük işletmelerde nakit akışı yönetiminde periyod ne kadar uzun olursa, tahminlerin tutarlılığı azalacaktır.
Adım: Giderleri tahmin edin
Nakit akışı yönetiminde ilk adım, devam eden tüm mali yükümlülüklerinizi ortaya koymaktır. İşe kira, maaş, reklamlar, yazılım ücretleri, kredi geri ödemeleri gibi ödemeniz gereken her şeyin bir listesini yaparak başlayın. Giderin ne için olduğunu, ne kadar olduğunu ve ne zaman ödenmesi gerektiğini yazın. Muhtemelen unutacağınız şeyler olacaktır. Bu nedenle bulduğunuz diğer harcamaları görmek için banka ve kredi kartı ekstrelerinizi inceleyin.
Adım: Gelirleri tahmin edin
Sonraki adımda sıra haftalık gelirinizi tahmin etmeye geldi. Bu bölüme garanti gördüğünüz gelirlerinizi yazarak başlayın. Abonelik satıyorsanız veya uzun vadeli sözleşmeleriniz varsa, neler olacağı konusunda kesin bir fikriniz vardır. Buradan gelecek gelirlerin artacağını, azalacağını veya aynı kalacağını tahmin edebilirsiniz. Satışlarınızın büyük bir kısmı yeni çalışmaya başladığınız müşterilerden geliyorsa, tahmin etmek daha zor olacaktır.
Küçük işletmeler için nakit yönetiminde gelir tahmini yaparken geçmiş verilere bakmak akıllıca olacaktır. Çoğunlukla bir yıl önce bu haftadaki satışlarınıza göre tahmin yapmak, geçen haftaki satışlarınıza göre tahmin yapmaktan daha doğru sonuç verir. Çünkü geçmiş veriler yıllık döngüleri ve mevsimselliği hesaba katar. Her hafta geliri tahmin ederken, tatiller veya ay veya yıl nedeniyle satışlarda meydana gelen herhangi bir düşüşün yanı sıra gelirinizi olumlu yönde etkileyecek promosyonlar veya büyük anlaşmalar konusunda dikkatli olmanız da fayda var.
Adım: Gelir ve harcamalarını tabloya girin
Üçüncü adımda verilerinizi tabloya girmeye başlıyorsunuz. Önce gelirlerle başlayın.
Örneğin bir e-ticaret sitesi üzerinden ürün ya da hizmet satıyorsanız yalnızca bir gelir kaynağınız olabilir. Web, perakende ve ticari fuarlar gibi birden çok kanal kullanıyorsanız, tahmin edilmesi daha kolay olacağı için her biri için bir satırınız olmasını isteyebilirsiniz.
Aynı şekilde harcamalarınızı da doldurun. Bazıları haftalık, bazıları iki haftada bir, bazıları aylık, bazıları değişken olacaktır. Farkı harcama kalemleriniz olabilir. Bunları e-tabloya girmek için “diğer” etiketli satırı kullanın. İlk hafta için açılış banka bakiyenizi ekleyin. Gelecek haftalarda bu rakam, gelir ve gider tahminlerinize göre otomatik olarak tahmin edilecektir.
Adım: E-Tablonuzu güncelleyin
Nakit akışı elektronik tablonuz yaşayan bir belgedir. Bir Google E-Tablosu olarak saklarsanız, her zaman, her yerde kullanılabilir olacaktır. Ayrıca bu şekilde muhasebeciniz veya başka bir çalışanınız ile de kolayca paylaşabilirsiniz.
İyi bir nakit akışı hesap tablosu düzenli olarak güncellenmelidir. Haftada bir kez oturum açın ve kapanan banka bakiyenizi güncelleyin. Önceki hesaplamalarınızla eşleşmiyorsa, nedenini bulmanız gerekir. Bazen unuttuğunuz harcamalar ortaya çıkar veya gelir tahminlerinizde fazla iyimser olduğunuzu fark edersiniz. Ardından, geçen ayın sütununu gizleyin. Geçmişte olduğu için artık ona ihtiyacınız olmayacak.
Son olarak, son sütuna yeni bir tahmin haftası ekleyin. Önceden plan yapabilmek için her zaman en az dört ila altı hafta planlamanız gerek.
Nakit akışı yönetimini iyileştirme yolları
İşletmenizin kötü nakit yönetiminde başarısız olduğunu düşünüyorsanız aşağıdaki basit yolları uygulayarak bu süreci iyileştirebilirsiniz.
Envanter kontrolüne odaklanın
Nakit akışı yönetimini göz önünde bulundurarak, işletmenizdeki mevcut arz ve talep seviyelerini yansıtacak şekilde envanteri güncelleyebilirsiniz. Neyin satıp neyin satmadığını belirlemek için ürünlerinizde sık sık ABC analizi yapın. Ardından, hızlı hareket etme ve ölü stoktan indirimli olarak kurtulma ihtimali olan daha fazla envanteri elinizin altında tutabilirsiniz.
Kiralayın, satın almayın
Küçük işletme finansmanı, özellikle kriz zamanlarda çok zordur. Çok fazla borca girmek istemezsiniz, ancak bazen uzun vadede karşılığını alacak ekipman veya envantere yatırım yapmanız gerekir. İyi bir nakit yönetimi için satın almaktan çok kiralamak sizin için daha faydalı olacaktır. Kiralama yaptığınızda, zaman içinde küçük ödemeler yapabilir ve günlük işlemleriniz için nakit akışını koruyabilirsiniz. Bu aynı zamanda bir iş masrafıdır, dolayısıyla bunu vergi için giderlerinizden mahsup edebilirsiniz.
Faturaları hemen gönderin
Küçük işletmeler için nakit akışı yönetiminin en önemli alt başlıklarından biri mümkün olan en kısa sürede ödeme almaktır. Faturalarınızı hızlı gönderirseniz alacaklar daha hızlı gelir. Genellikle aylık bir faturalandırma döngüsünde faaliyet gösteriyorsanız, isteğe bağlı fatura modeline geçeceğinizi bildirmek için tedarikçilerinizle görüşün.
Alternatif gelir akışlarını araştırın
Değişen iş planlarınız mevcut gelir akışlarınız üzerinde baskı oluşturuyorsa, para kazanmanın alternatif yollarını arayın. Daha az kârlı gelir akışlarını geçici, hatta kalıcı olarak daha kolay ve daha etkili olanlarla değiştirebilirsiniz. Örneğin, Covid-19 nedeniyle fiziksel mağazalarını kapatan birçok işetme, ürün ve hizmetlerini online’a taşıdı. Bu gibi adımlar, nakit akışınızı daha kolay yönetmenize ve üstünüzdeki baskıyı azaltmanıza yardımcı olabilir.
Tedarikçilerin erken ödeme indirimi sunup sunmadığını kontrol edin
İşletme sermayesini ve nakit akışı yönetimini korumanın bir yolu, tedarikçilere daha az ödeme yapmaktır. Bazı tedarikçilerin bilmediğiniz erken ödeme indirimleri olabilir. Tedarikçilerinize erken ödeme yapmak, nakit tasarrufu yapmanıza ve hatta tedarik ilişkilerinizin bütünlüğünü geliştirmenize yardımcı olabilir, özellikle de diğer satıcılar anormal iş koşullarında ödemeleri geciktiriyorsa.
Yüksek faizli bir tasarruf hesabı kullanın
Nakit akışınızı en üst düzeye çıkarmak için, yüksek faizli bir ticari tasarruf hesabına para yatırın. Bu, nakit pozisyonunuzu her ay iyileştirebilir ve müşterileriniz veya tedarikçileriniz ile ilgili öngörülemeyen durumlara hazırlanmanıza yardımcı olabilir.
2 Saatte PayTR’lı Olun!
PayTR Sanal Pos’a Hemen Başvurun
Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir
Farklı Sektörlerde Tekrarlayan Ödemeleri En İyi Şekilde Kullanma Yöntemleri
Müşterilerin işletmeden düzenli olarak ürün ve hizmet satın alımında tekrarlayan ödeme yöntemleri kullanılı
Mikro-İşletmeler için Tek Tıkla Ödeme Kullanarak Satış Süreçlerini Basitleştirmek
Rekabetin oldukça yoğun olduğu e-ticaret sektöründe, şirketler rakipleri arasından sıyrılmak için çeşitli fa
Tek Tıkla Ödeme Kullanarak Tekrarlayan Müşteri Satın Almalarını Teşvik Etme Yöntemleri
One click checkout yani tek tıkla ödeme online alışveriş yaparken müşterilerin hızlı şekilde ödeme yapmasın