Pazaryeri İçin Sahtecilik Önleme Stratejileri | PayTR
Logo Logo

Pazaryeri İçin Sahtecilik Önleme Stratejileri

İçindekiler
22.09.2024 - 6 dk Okuma Süresi

E-ticaret dünyasında dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri, sahtecilik girişimlerini önlemektir. Dijital platformlara saldırı gerçekleştiren siber korsanların müşterilerin verilerini çalmasını engelleyen pazaryeri sahtecilik önleme stratejileri, satışların güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesine yardımcı olur. Müşteri güvenliği sağlayan ve hesap bilgilerinin kötü niyetli kişiler tarafından ele geçirilmesini engelleyen dolandırıcılık önleme yöntemleri aynı zamanda pazaryerlerindeki satıcıları da güvende tutar. 

Online dolandırıcılık yöntemine başvuran kişiler, satıcıların verilerini ele geçirmeye çalışabilir. Bu tehlikeye karşı uygulanan güvenlik stratejileri, yüksek bir e-ticaret güvenliği sağlayarak satıcıların da pazaryerlerinde güvenle işlem gerçekleştirmesine yardımcı olur. Sahtekarlık girişimlerine karşı başarılı önlemler alan pazaryerleri, güvenli yapılarıyla daha fazla müşteri ve satıcı tarafından tercih edilme ihtimalini artırabilir. Peki, sahtecilik tespiti nasıl yapılır? En güvenli sahtekarlık önleme yöntemleri nelerdir?

Pazaryeri İçin Sahtecilik Önleme Stratejileri

Sahtecilik ve Dolandırıcılığın Tanımlanması

Sahtecilik ve dolandırıcılık, e-ticaret platformlarının dikkat etmesi gereken iki farklı saldırı türüdür. Online sahtecilik yapan siber saldırganlar; pazaryerlerine kimlik hırsızlığı yaparak, başkalarının kimlik bilgileriyle üye olur ve satın aldıkları ürünlerin ödemelerini kimliğini çaldığı kişilerin hesabından gerçekleştirir. Dolandırıcılık türleri ise sahte işlemler gerçekleştirmek, sahte ürün satışı yapmak ya da kredi kartı dolandırıcılığı gibi yöntemlerle gerçekleştirilir. 

Sahtecilik yapan saldırganlar, veri hırsızlığı ve hesap ele geçirme yöntemleriyle pazaryerini kandırmaya çalışır. Dijital dolandırıcılıkta ise hedef çoğunlukla pazaryerini kullanan diğer müşterilerdir. Her iki durumda da hem müşteri hem pazaryeri mağdur olur. Bu girişimlerin başarıya ulaşması durumunda hedefe alınan müşteri maddi kayba uğrar. Müşterisinin maddi kayba uğramasını engelleyemeyen pazaryeri ise itibar ve müşteri kaybeder. Bu sebeple, online pazaryeri olan veya mevcut pazaryerlerinde satış yapan tüm işletmelerin dijital güvenlik stratejilerine özen göstermesi son derece önemlidir. 

Pazaryerlerinin online sahtecilik ve dolandırıcılık işlemlerini engellememesi, çeşitli hukuki sorunları da beraberinde getirebilir. Bu gibi risklerden korunmak için güvenlik düzeyini en yüksek noktaya taşımanızda ve müşteri memnuniyetini artırmanızda fayda var. 

Pazaryerinde Yaygın Sahtecilik Yöntemleri

Pazaryerlerinde en yaygın sahtecilik yöntemleri, sistemin açığını bulmaya ve o açıktan haksız kazanç elde etmeye odaklanır. En çok kullanılan yöntemler arasında phishing saldırıları öne çıkar. Müşteri ya da satıcı bilgilerini ele geçirme amacı taşıyan phishing yönteminde saldırganlar, sistem üzerinden müşterilere mesaj göndererek bir link tıklamalarını ister. Bu linke tıklandığında ise müşteri ya da satıcının tüm hesap bilgileri saldırganların eline geçer. 

Çoğunlukla bot saldırıları şeklinde uygulanan phishing yönteminde, saldırganlar kendilerini müşteri ya da pazaryeri yönetimi olarak tanıtabilir. Pazaryerlerinde kullanılan bir diğer yaygın sahtecilik yöntemi, sahte hesaplar üzerinden sahte işlemler gerçekleştirmektir. Kimlik hırsızlığı yapan saldırganlar, çaldıkları kimlik bilgilerini kullanarak mağdurların bilgileriyle alışveriş yapar. Sonrasında sahte iade talepleri yapan saldırganlar, pazaryerinde satış yapan işletmelerin yaptığı iade ödemelerini kendi hesaplarına aktararak chargeback sahtekarlığı gerçekleştirir. 

Saldırganlar, pazaryerlerinde sahte satıcı hesapları da açabilir. Sahte promosyonlar düzenleyerek müşterilerin ilgisini çeken bu kişiler, sayfalarında sahte incelemeler paylaşarak olmayan ürünler için ödeme alabilir. Sosyal mühendislik saldırıları düzenleyerek pazaryerindeki gerçek müşterileri mağdur eden şahıslar, hem pazaryerinin hem müşterilerin maddi kayıp yaşamasına sebep olabilir.

Sahtecilik Önleme Stratejileri ve Teknolojileri

Sahtecilik önleme stratejileri, pazaryerlerinin siber saldırılardan korunması konusunda son derece etkilidir. Uygulanabilecek en önemli stratejilerin başında, hesap açma ve ödeme yapma konularını güvenli hâle getirmek gelir. İki faktörlü kimlik doğrulama işlemiyle pazaryerinde hesap açan kişilerin kendi bilgilerini kullandığından emin olabilirsiniz. Müşteri doğrulama yöntemleri ile sahte kimlikle hesap açan saldırganları tespit edebilir ve dolandırıcılık girişimlerini engelleyebilirsiniz. 

Dolandırıcılık önleme araçları arasında güvenlik yazılımları da bulunur. Makine öğrenimi ile sahtecilik tespiti için yapay zekâ destekli güvenlik uygulamaları kullanabilirsiniz. Yapay zekâ destekli güvenlik yazılımları, veri analitiği yaparak müşterilerin gerçekliğini test edebilir. İşlem izleme teknolojisine sahip olan bu yazılımlar; anomali tespiti yaparak şüpheli hareketler sergileyen hesapları ödeme gerçekleşmeden askıya alabilir. 

Yapay zekâ, aynı zamanda sahte satıcı hesaplarını tespit edip engelleme konusunda da başarılıdır. Sahtecilik yapan hesapların davranış modellerini analiz eden uygulamalar, benzer hareketlere sahip hesapları şüpheli olarak etiketler ve işlemlerini kısıtlayarak pazaryeri müşterilerinin mağduriyet yaşamasının önüne geçer.

Sahtecilik Önleme İçin En İyi Uygulamalar

Sahtecilik önleme en iyi uygulamalar aracılığıyla kolayca gerçekleştirilebilecek bir hedeftir. Küresel çapta geçerli olan güvenlik sertifikaları alabilir, sisteminizi bu sertifikaların gerektirdiği şekilde geliştirerek saldırıları önleyebilirsiniz. Küresel güvenlik politikaları uygulayabilir, en yeni saldırı tekniklerinden korunabilirsiniz. 

Dikkat etmeniz gereken noktalar arasında güncel yazılım kullanımı da bulunur. Güncel güvenlik yazılımları, saldırganların kullanabileceği yeni teknolojilere karşı tedbir alarak sitenizi güvende tutar. Bununla birlikte düzenli güvenlik taramaları ile sisteminizdeki riskleri kontrol altında tutabilir, şüpheli aktivitelerin raporlanması ile tehlike oluşturabilecek hesapları önceden tespit edebilirsiniz. 

Sahteciliği önlemek için risk değerlendirmesi yapabilirsiniz. Sisteminizin risklerini değerlendirmek için alternatif saldırı senaryolarını inceleyebilir, saldırıya uğramış başka sistemlerin nereden saldırıya uğradığını araştırabilirsiniz. Böylece benzer açıkların kendi sisteminizde olup olmadığını tespit edebilirsiniz. Eğer sisteminizde açık varsa hemen tedbir alarak sitenizi saldırılara karşı daha güvenli bir hâle getirebilirsiniz. Ayrıca çalışan eğitimi ve müşteri bilgilendirme yöntemleriyle insan faktörünün güvenlik sorununa dönüşmesini de önleyebilirsiniz. 

Pazaryerinizin güvenli ve tercih edilebilir bir marka olması için sahtecilik ve dolandırıcılık tedbirleri alabilirsiniz. Güvenli ödeme yöntemleri için ise PayTR ödeme çözümlerini inceleyebilirsiniz.

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir