Sanal POS Nedir? Sanal POS Nasıl Alınır?
Artan e-ticaret hacmini destekleyen en önemli motivasyonların başında sanal POS sistemleri gelir. Tüketicilerin fiziksel olmayan mekanlarda banka veya kredi kartını kullanarak ödeme yapabilmelerini sağlayan İngilizcesi Virtual POS (VPos) olan Sanal POS’lar sundukları hızlı ve güvenilir altyapı ile e-ticaret sitelerinin müşterilerini artırma hedeflerini desteklemektedirler. Günün her saati tahsilat yapılmasına olanak tanıyan ve internetten alışverişe karşı mesafeli olan önemli bir kitlenin güvenilirlik endişelerini ortaya çıkartan sanal POS nedir, nasıl alınır, çalışma mantığı nedir gibi merak edilen tüm soruları yazımızda yanıtladık.
Sanal POS Nedir?
Sanal POS, online işyerlerinin banka ve kredi kartı ile tahsilat yapmalarını sağlayan fiziksel olmayan POS cihazlarıdır. İngilizcede Virtual Point of Sale (VPOS) tanımlamasından dilimize uyarlanan sanal POS, internet üzerinden satışı yapılan ürünün tahsilatına ilişkin alıcı ve satıcıyı güvenli bir ortamda buluşturan online tahsilat sistemi olarak tanımlanabilir. Sanal POS, satışın her iki tarafına sanal bir güvenli ortam sunar ve bu ortam üzerinden alışverişin tahsilatı gerçekleştirilerek sipariş oluşturma süreci tamamlanır.
Sanal POS’lar Nasıl Çalışır? Çalışma Sistemi Nasıldır?
Sanal POS’un çalışma sistemi, basit olarak fiziksel posların internetten çalışan versiyonu olarak özetlenebilir. Klasik POS’lar gibi alışverişi yapılacak karta ilişkin bilgilere ve kullanıcı onayına ihtiyaç duyan sanal POS’larda tek fark, bu bilgilerin verilişi sırasında fiziksel bir erişimin gerekmemesidir.
Klasik POS’larda bilindiği üzere tüketiciler, POS cihazında okutulması için kartlarını fiziksel olarak kullanır ve karta ait şifre girişini POS cihazını gerçekleştirerek ödemeyi tamamlar. Sanal POS’ta bu gereksinimler karta ait kullanıcı adı ve soyadı, kart numarası, son kullanım tarihi ve CCV gibi bilgilerin girişi ile karşılanır. Sanal POS sistemleri ek olarak sundukları 3D Secure onayı ile kullanıcılara cep telefonu doğrulaması yaptırarak, güvenlik açısından fiziksel POS’ların bir adım önünegeçer.
Nasıl Sanal POS Alınır?
Sanal POS kurulumu için e-ticaret siteleri, bankalara ya da TCMB tarafından yetkilendirilmiş ödeme kuruluşlarına müracaat edebilirler. Müracaat edilen kuruluşun prosedürlerine bağlı olarak üyelik sözleşmesi, mesafeli satış sözleşmesi, iptal ve iade prosedürleri, ile şirkete ilişkin imza sirküleri, ortaklık sözleşmesi, ortakların kimlik fotokopileri, ödemelerin aktarılacağı banka hesabını gösterir evrak (Hesap cüzdanı veya işlem dekontu), ticari sicil gazetesi ve vergi levhası gibi evraklar gerekmektedir.
Sanal POS hizmeti alınacak kuruluşun prosedürlerine uygun olarak yapılan müracaat sonrası e-ticaret sitesinin sistem için uygunluğu, kuruluş tarafından incelenir. Sanal POS tedariki için kuruluşların istedikleri bazı şartlar bulunmaktadır. Kullanıcı güvenliği adına sitelerin SSL sertifikasına sahip olmaları ve 3D Secure onayı kullanmaları gibi sıralanabilen bu şartları yerine getiren e-ticaret sitelerinin sanal POS başvurusu onaylanarak kurulumu tamamlanır.
Sanal POS Başvurusu Nasıl Yapılır?
Sanal POS başvuruları yukarıda değindiğimiz gibi bankalara ya da TCMB tarafından yetkilendirilmiş ödeme kuruluşlarına yapılır. Başvuru gerçekleştirecek olan e-ticaret siteleri, öncelikli olarak web sitelerinin güvenlik için istenen kriterlere uygunluğunu sağlamalıdır. Sağlanan uygunluk sonrası sanal POS başvurusunda gerekli evraklarla birlikte kuruluşların fiziksel ya da online şubelerine müracaat edilerek onay aşaması beklenir. Verilen onay ardından sanal POS kurulumu gerçekleştirilerek siteler, banka ve kredi kartı ile ödeme desteğini müşterilerine sunabilir.
Sanal POS Başvurusu İçin Hangi Evraklar Gerekli?
Sanal POS başvurusu için kuruluşlar, işletmenin varlığını ve sunduğu hizmetin prosedürlerine uygunluğunu teyit etmek adına bir takım evraklar talep etmektedirler. Bahsedilen evrakların eksiksiz olarak tamamlanarak sanal POS altyapısı sunan kuruluşlara teslim edilmesi gereklidir. Yapılan sanal POS müracaatlarında istenen evraklar şu şekilde sıralanabilir:
- Kimlik fotokopisi
- İmza sirküleri
- Ortaklık sözleşmesi
- Vergi levhası
- Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi
- Mesafeli Satış Sözleşmesi
- İptal ve İade Prosedürleri
- Üyelik Sözleşmesi
- Banka hesap bilgilerini teyit eden evrak
PayTR Sanal POS Başvurusu
Güvenli ve kaliteli hizmetini 12 yıldır sürdüren PayTR’dan birkaç aşamalı ön başvuru sonrası sanal POS hizmeti alabilirsiniz. İki adımda PayTR sanal POS başvurusunu tamamlamak için aşağıdaki işlem sıralamasını takip edebilirsiniz:
- PayTR Sanal POS Ön Başvuru Formunu Doldurun
PayTR’dan verilen sanal POS teklifi almak için ön başvuru formunu doldurmanız gerekir. Ön başvuru formuna https://www.paytr.com/uye-isyeri-olun adresinden ulaşabilirsiniz. Paylaşılan link aracılığı ile ulaşılan formda, aşağıda gösterildiği formu doldurun ve “Başvuruyu Tamamla” butonuna tıklayın.
- Evrakları Yükleyin
Tarafınıza ulaştırılan cazip PayTR sanal POS teklifini onaylamanız ardından, online olarak evraklarınızı yükleyin ve sanal POS’unuz açılsın. Sanal POS başvurusunda gerekli belgeleri aşağıdaki tablodan şirket türüne göre takip edebilirsiniz.
PayTR Sanal POS Başvuru Evrakları Şirketler İçin | PayTR Sanal POS Başvuru Evrakları Şahıs Şirketleri İçin |
Ticaret Sicil Gazetesi | – |
Vergi Levhası | Vergi levhası |
Şirket ortaklarına ait kimlik görüntüsü | Kimlik görüntüsü |
Banka hesap bilgilerini teyit eden belge | Banka hesap bilgilerinin teyidi için belge |
İmza Sirküleri | İmza beyannamesi |
Sanal POS İçin Neden PayTR’ı Tercih Etmelisiniz?
Sanal POS tedariki için güvenilir, en uygun komisyon ücreti sunan ve kurulum ücreti istemeyen TCMB tarafından yetkilendirilmiş bir kuruluşla çalışmak istediğinizde, beklentilerinize ek olarak hızlı kurulum güvencesi veren PayTR’ı tercih edebilirsiniz. PayTR, 2009 yılından bu yana ödeme hizmetlerinde faaliyet veren ve tamamı yerli sermaye ile kurulmuş güvenli sanal POS hizmet sağlayıcısıdır. Banka ve kredi kartı kullanılarak yapılan alışverişlerde PayTR, masaüstü ve mobil cihazlarla uyumlu bir şekilde çalışabilmektedir.
Ödeme sektöründe avantajlı koşullar ile e-ticaret sitenize kazandırabileceğiniz PayTR sanal POS’ta, ciroya bağlı ücretlendirme kullanılır. Cironuza bağlı olarak belirlenen komisyon oranları eşliğinde satış maliyetlerinizi düşürerek rekabetçi fiyatlarla müşterilerinize ulaşabilirsiniz. PayTR sadece 2 saatte kurularak kullanıma hazır hale gelebilen en hızlı sanal POS sistemidir. PCI DSS uyumlu teknik altyapı ile desteklenen ve düzenli güncellemeler ile Fraud güvenliği sağlayan PayTR ile e-ticaret sitenizi ve müşterilerinizi güvende tutabilirsiniz.
Sahtecilik konusunda başarılı işler ortaya koyan ve sanal POS’tan çok daha fazlası olduğunu ispat eden PayTR, internetten alışveriş yapmak isteyen müşterilerinizce de tanınmaktadır. Müşterilerinizin sizi tercih etme sebebi olacak olan güvenli ve hızlı altyapımız ile düşük maliyetlerle mağazanızda kart kullanımının önünü açabilirsiniz.
Aidat ve farklı isimler altında gizli ücretler talep etmeyen PayTR’daher şey şeffaftır. Kolay entegrasyon süreci ile başvuru sonrası sadece 2 saatte kullanılabilir hale getirilmektedir. Üye işyerlerine sunduğu “Ertesi İş Günü Ödeme” avantajı ve özelleştirilebilen ödeme sayfa tasarımları ile muadillerine fark atan PayTR ile kolay bir şekilde ödeme alma şansı yakalayabilirsiniz.
Sanal POS Kullanımı Nasıl Yapılır?
Sanal POS kullanımı ile fiziksel POS’ların kullanımı birbirlerine benzerdir. Aradaki tek fark, sanal POS’ları kullanırken kredi ya da banka kartınızın fiziksel olarak kullanılıyor olmasıdır. İnternetten yapılan alışverişlerin ödemesini yapmak için kart kullanmak istediğinizde, alışverişin tamamlanabilmesi için kart üzerinde yazılı olan kart sahibinin adı ve soyadı, kart numarası, son kullanma tarihi ve CCV kodunun son üç basamağı kullanılmaktadır.
Sanal POS sahibi bir e-ticaret sitesinden alışveriş yapıldığında satın alınacak ürün sepete eklenir. Sepet üzerinden alışveriş yapılmak istendiğinde ödeme için “banka/kredi kartı” opsiyonu seçilir. Yukarıda değindiğimiz gibi karta dair bilgiler girilir ve ödeme onayı verilir. Verilen onay ardından 3D Secure güvenlik sayfasına otomatik yönlendirme yapılır. Bu bölümde SMS ile gönderilen kod istenen alana girilerek ödeme tamamlanır. Bazı bankalar 3D Secure için mobil uygulama onayı için bildirim gönderebilmektedir. Verilen süre içerisinde gönderilen akıllı bildirime onay vermeniz sonrası sanal POS üzerinden ödeme işleminiz tamamlanarak sipariş oluşturulur.
Sanal POS Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
Sanal POS kullanmanın artıları, satış artırma ve marka itibarını yükseltme gibi pek çok farklı yönden e-ticaret sitenizi destekler. Müşterilere sunduğunuz güvenilir tahsilat sistemi ile daha geniş bir müşteri kitlesine erişerek satışlarınızı artırma şansı yakalayabilirsiniz. Günün her saati satış yapabilme becerisi kazandıran sanal POS kullanmanın 5 avantajı şu şekilde açıklanabilir:
Güvenli Ödeme Noktası
Sanal POS kullanımı, tüketicilerin banka ve kredi kartı kullanımı sırasındaki en büyük endişeleri olan “kart bilgilerinin çalınması” sorununa kesin çözüm sunar. Tüketicilerin daha kolay alışveriş yapmalarını teşvik eden sanal POS’lar ile kart bilgisi hırsızlığı ve Fraud gibi kötü niyetli faaliyetlerin önü kesilir.
- Artırılmış Marka İtibarı
Sanal POS tedariki yapılabilen hizmet sağlayıcılar, e-ticaret sitelerinde bazı güvenlik önlemlerinin alınmış olmasını talep etmektedir. SSL sertifikası ve 3D Secure doğrulama yanında bazı güvenlik aşamalarının tamamlanması ardından sanal POS tedariki yapılabilmektedir. Sanal POS sahibi olan bir e-ticaret sitesinin müşteri gözünde marka itibarı yüksektir.
- 7/24 Tahsilat
Sanal POS ile e-ticaret sitenizin 7 gün 24 saat satış yapabilme becerisine sahip olmasını sağlayabilirsiniz. Müşterileriniz siz uyurken bile sanal POS aracılığı ile kart bilgilerini kullanarak sahip olmak istedikleri ürünleri satın alabilirler.
- Hızlandırılmış Alışveriş Deneyimi
Sanal POS altyapıları ortaya çıkan yeni güvenlik ve yüksek işlem hızı gibi beklentiler doğrultusunda sürekli güncellenmektedir. Müşterilerin alışveriş deneyimini artıran bu yeni güncellemeler sonrası bekleme süreleri kısalır ve alışverişler daha kısa sürelerde tamamlanır. Böylece bekleme kaynaklı müşteri ve satış kayıplarının önüne geçebilirsiniz.
- Takibi Kolay Satış İstatistikleri
Sanal POS kullanılarak yapılan satışlara ilişkin istatistikler düzenli olarak kaydedilir. Böylece yapılan satışların takibi için ek rapor hazırlama ile vakit kaybetmeden, yapılan tüm satışlara ilişkin müşteri davranışlarını inceleyebilirsiniz.
Hangi E-Ticaret Sistemleri Kolay Entegre Edilebilir?
E-Ticaret sitelerinde satış yapılabilmesi için sanal POS alt yapısının entegrasyonunun tamamlanması gereklidir. İletişime geçilerek başvurusu tamamlanan sanal POS sistemine onay alınması ardından entegrasyon süreci tamamlanarak e-ticaret siteleri kredi kartı ile satış yapmaya hazır hale gelmektedir.
Kullanılan internet sitesinin e-tahsilat alt yapısına sahip olması halinde entegrasyon süreci için yetkili kişilerden destek alınabilir. Seçilen e-tahsilat programının niteliği, entegrasyon sürecinde tamamlanacak işlemlerde de farklılık yaşanmasına yol açar. Özellikle açık kaynak kodlu yazılımlarda bu işlemlerin tamamlanması için ödeme sistemleri konusunda tecrübeli profesyonellerden destek alınması gerekebilmektedir.
PayTR sanal POS sistemleri, hazır altyapılarla ve açık kaynak kodlu yazılımlarla kolayca entegreedilebilmektedir.HTTPS POS metodu üzerinden çalışan entegrasyon sürecinde PayTR yetkilileri, gerekli teknik doküman desteğini sağlayarak süreci sizin adınıza kolaylaştırmaktadır. Verilen örnekler ve yapılan yönlendirmelerle e-ticaret sisteminiz ne olursa olsun PayTR entegrasyonunu kolayca tamamlayabilirsiniz.
PayTR, gelişmiş ve kolay API olmak üzere iki farklı entegrasyon çözüm sunar. Uygun olan çözümü seçerek ve temin edilen dokümanları kullanarak süreci tamamlayabilirsiniz. Olası problemlerde ise PayTR 7/24 teknik destek vermekte olup sorunlarınıza hızlı geri dönüşler yapılarak e-ticaret sitenizin satışa hazır hale gelmesi sağlanmaktadır.
Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir
Farklı Sektörlerde Tekrarlayan Ödemeleri En İyi Şekilde Kullanma Yöntemleri
Müşterilerin işletmeden düzenli olarak ürün ve hizmet satın alımında tekrarlayan ödeme yöntemleri kullanılı
Mikro-İşletmeler için Tek Tıkla Ödeme Kullanarak Satış Süreçlerini Basitleştirmek
Rekabetin oldukça yoğun olduğu e-ticaret sektöründe, şirketler rakipleri arasından sıyrılmak için çeşitli fa
Tek Tıkla Ödeme Kullanarak Tekrarlayan Müşteri Satın Almalarını Teşvik Etme Yöntemleri
One click checkout yani tek tıkla ödeme online alışveriş yaparken müşterilerin hızlı şekilde ödeme yapmasın