Yaygın Ödeme Yöntemleri ve Alternatif Seçenekler | PayTR
Logo Logo

Yaygın Ödeme Yöntemleri ve Alternatif Seçenekler

İçindekiler
11.05.2019 - 4 dk Okuma Süresi

İnternetten alışveriş uzun yıllardır hayatımızda. Bu sebeple ülkelere, hayat alışkanlıklarına, ödeme standartlarına ve hatta kültüre göre birçok ödeme yöntemi geliştirilmiş durumda. En sık kullanılan ödeme yöntemleri, alternatif seçeneklerle zenginleşerek herkesin e-ticareti kullanabilmesini sağlıyor.

Akıllı telefonlar yalnızca bir başlangıçtı. Artık otomobiller bile artık birer ödeme aracına dönüştü ve teknolojideki devinim hızla sürüyor. Böyle bir dünyada, yalnızca birkaç ödeme kanalını kabul eden bir e-ticaret sitesi, hem çağın gerekliliklerini kaçırır hem de değişen müşteri ihtiyaçları karşısında hantal kalır.

E-ticaret siteniz için bir ödeme sistemi seçerken, desteklediği ödeme kanallarının niceliği ve niteliğine özel bir önem vermelisiniz. Günümüzün rekabetçi e-ticaret pazarında başarılı olmak istiyorsanız, müşterilerinize istedikleri ödeme yöntemini kullanarak ürün ve hizmet satın alma şansını tanımak zorundasınız. Kredi kartına peşin ve taksitli ödeme imkânı, müşterilerin bir bölümü için yeterli olsa da, daha büyük bir kitle alternatif ödeme yöntemlerini benimsemiş durumda.

E-ticaret müşterilerinin kullandığı başlıca ödeme yöntemleri şöyle sıralanabilir:

Kredi kartı

Küresel bir ödeme çözümü olan kredi kartları, günümüzde çevrimiçi alışverişlerde en çok kullanılan yöntem olarak öne çıkıyor. Tercih ettiğiniz ödeme sistemi, kredi kartlarına peşin ve taksitli satışların yanı sıra, bankaların sadakat programlarına ait kampanyaların da değerlendirilmesini sağlayabilir. Öte yandan, yurt dışı kredi kartlarını destekleyen bir sistem, ürün ve hizmetlerinizi tüm dünyaya satmanıza olanak tanır.

Mobil ödeme

Mobil ödemeler düşük kredi kartı kullanım oranlarına sahip ülkelerde bir numaralı ödeme aracına dönüşürken, ülkemizde ise daha çok bağış, tarayıcı oyunları ve sosyal medya ağları için kullanılıyor. Bu yöntem, kredi kartı olmayan ya da kartını kullanmak istemeyen müşterilere, yalnızca cep telefonu numaralarını kullanarak güvenli ve hızlı ödeme yapma imkânı sunar.

Havale/EFT

Havale ve EFT gibi banka temelli para transferleri, internet bankacılığıyla birlikte günümüz dünyasında da kendilerine yer buldu. Bu yöntem, müşterinin internet bankacılığı doğrulaması gerektirdiği ve cihaz konusunda özgürlük sunduğu için güvenli bir yöntem olarak görülüyor. Öte yandan kredi veya banka kartı kullanmayan müşteriler için havale ve EFT ile ödeme e-ticaretin olmazsa olmazıdır.

Dijital cüzdanlar

E-cüzdanlar müşterinin kart bilgilerini tutarak, çevrimiçi alışveriş esnasında kolaylıkla ödeme yapılmasını sağlıyorlar. Ülkemizde henüz geniş kitlelerce benimsenmese de, bu yöntem, ödeme sayfasına tüm kart bilgilerini yazmaktansa, e-cüzdanla giriş yapmayı yeterli hâle getiriyor. Müşteriler, e-cüzdanların mobil cihazlardaki hali olan mobil cüzdanlarla, NFC (yakın alan iletişimi) adı verilen teknoloji sayesinde telefonlarını terminale yaklaştırarak doğrudan ödeme yapabiliyor.

Banka kartı

Gençlerin ve kredi kartı kullanmaktan kaçınan müşterilerin favori ödeme yöntemi. E-ticaret ödemelerinin küçük bir bölümünü oluştursa da, yalnızca bu kartlara sahip olan müşterileri de kapsayabilmek için bu yöntemle ödeme almanızı tavsiye ederiz.

Nakit

Günümüzde pek az e-ticaret sitesi müşterilerine kapıda ödeme şansı sunuyor. Eğer satacağınız ürünler yukarıdaki ödeme yöntemlerine uzak bir kitleyi hedefliyorsa, sitenize kapıda nakit ödeme seçeneğini de eklemeyi düşünebilirsiniz.

Kripto para birimleri

Müthiş yükseliş ve sert düşüşleriyle Bitcoin, kripto para birimlerinin şöhretine şöhret kattı. Son yıllarda istikrar sorunlarıyla gündeme gelen kripto paralar henüz popüler bir ödeme aracı olmaktan uzak ve ancak az sayıda web sitesi tarafından deneysel bir ödeme yöntemi olarak müşterilere sunuluyor.

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir