Valor Nedir? Finansal İşlemlerde Değer Tarihi Anlamı | PayTR
Logo Logo

Valor Nedir? Finansal İşlemlerde Değer Tarihi Anlamı

İçindekiler
17.02.2025 - 6 dk Okuma Süresi

Finans ve bankacılık sektöründe kullanılan valör terimi para transferleri, kredi işlemleri, menkul kıymet piyasası işlemlerinde karşınıza çıkıyor olabilir. Finansal işlemlerin gerçekleşme tarihiyle ilgili valörün online ödemeler içinde önemli bir yeri vardır. Şimdi bu terimin ne olduğuna ve valör tarihinin detaylarına birlikte bakalım. 

Valor Nedir? Finansal İşlemlerde Değer Tarihi Anlamı

“Valor nedir?” sorusuna kısaca yapılan finansal işlemin gerçekleştiği tarih olarak yanıt vermek mümkün olsa da konu daha detaylı ele alınmalıdır. Valör, Fransızca değer anlamındaki “valeur”, Latince güç, kıymet anlamlarındaki “valor” kelimelerinden türemiştir. Kelime anlamına uyumlu şekilde işlemlerin fiilen yerine getirileceği tarihi ifade eder. Finansal işlem yapıldığında karşılıklı olarak hesap kaydının yapıldığı an “valör değer tarihi” olarak adlandırılır. 

Valor Nedir? Finansal İşlemlerde Değer Tarihi Anlamı
Valor Nedir? Finansal İşlemlerde Değer Tarihi Anlamı

Valör tarihi, yapılan finansal işlemin resmen geçerlilik kazandığı andır. Para transferi ilk yapıldığında değil, ödeme gerçekleşip karşı tarafın hesabına aktarıldığında geçerlilik kazanır. Havale, EFT, çek tahsilatı türünde banka işlemleri için de karşı tarafın hesabına geçen para valör tarihi dolduğunda kullanılabilir olur. Hesap hareketi içinde para aktarımı görülebilir fakat kullanıma açılmasına kadar geçen zaman valör beklenir.

Online ödeme işlemlerinde para aktarımının gerçekleşmesinden karşı tarafın hesabına geçip kullanılabilir olmasına kadar geçen süredir. Kredili mevduat hesaplarında faiz kazancı valör tarihinde başlar. Kredilerde valör tarihi itibarıyla borçlu olan tarafa faiz işletilir, taksitli ödeme faizleri de buna göre belirlenir. Kısaca valör ödeme sistemleri için gerçek işlem tarihi olarak açıklanabilir. 

Valor Tarihi Ne Anlama Gelir?

Valör tarihi farklı finansal süreçlerde farklı anlamlara gelir. Temelde gerçek işlem tarihi olsa da finansal sürecin türüne göre farklılaşır. Bu durum farklı finansal süreçler üzerinden şu şekilde açıklanabilir:

  • Para transferi işlemlerinde, paranın karşı tarafın hesabına yatırıldığı tarih ile aktarımın sağlandığı ödeme tarihi arasındaki süredir. Paranın işlem türüne göre hesaba geçiş süresi 1-2 iş günü gün olabilir.
  • Kredili mevduat hesaplarında valör tarihi, hesap sahibinin yatırdığı paranın değer kazanmaya başladığı zamandır. 
  • Kredi borçları, kredi kartı borçları için valör tarihi ile faiz işleme tarihi aynıdır. Valör tarihinden itibaren faiz işlemeye başladığı için icra durumunda banka süreci bu tarih üzerinden hesaplanır. 
  • Fon alım – satım işlemlerinde valör tarihi işlem sonuçlanması ve hakların yatırımcıya geçişini ifade eder. Yatırımcı işlemi yaptıktan sonra bu tarih itibariyle yatırımın hakkına sahip olur.
  • Online ödemelerde finansal işlem süresi kurumun valör tarihine göre belirlenir. Valör tarihi ne kadar kısa ise ödemeyi alan taraf o kadar hızlı bir şekilde hak edişini alır. 

Valor Neden Önemlidir?

Finansal planlama için valör tarihi kurumsal ve bireysel olarak önemli bir kavramdır. Özellikle işletmelerin paranın hesaba geçeceği tarihi olması nedeniyle nakit akışı yönetimi için gereklidir. İşletmenin nakit yönetiminde sürekli bakiye kontrolü yapmak yerine ödeme alacakları günü bilmelerini sağlar. Finansal işlemlerin borç – alacak muhasebe kayıtları resmi işlem tarihi olan valör üzerinden tutulur.

Kredi borçları ve kredili mevduat hesabı alacakları için faiz hesaplama işleminin doğru yapılmasını sağlar. Faizin alınmaya veya borçlu adına işlemeye başlayacağı tarihi gösterdiği için ödeme zamanlaması buna göre planlanır. Borçların faiz işlemeye başlamadan kapatılması için ödeme takibi yapılırken kullanılarak finansal süreç yönetimini iyileştirir. 

Valor Süreleri Nasıl Belirlenir?

İşlem türleri, günü, aracı kurum politikaları valör sürelerinin belirlenmesi üzerinde etkili olan faktörlerdir. Valör sürelerinin belirlenmesi üzerindeki unsurlar şu şekilde açıklanabilir:

  • Para transferi, kredili mevduat ve kredi faizleri, menkul kıymet alım – satımı ve benzeri işlem türleri için farklı banka politikaları izlenir. Kurumun valör politikalarına göre bu süreler uzayıp kısalabilir.
  • İşlem saatleri ve günü valör süresinin belirlenmesinde etkilidir. Resmi tatiller, hafta sonları, mesai dışındaki saatlerde finansal işlemler bekletilir. Genellikle işlem resmi çalışma saatleri dışında yapıldıysa ilk veya ikinci iş günü gerçekleşir. 
  • Ödeme yöntemi ve kullanılan para birimleri de valör süresini etkiler. Uluslararası transferlerde süre daha uzunken aynı para birimi ve kurum içindeki işlemlerde kısadır. Aynı ülke içinde havale daha kısa sürede gerçekleşirken uluslararası SWIFT işlemlerinde daha uzun olabilir. 

Online Ödemelerde ve Ödeme Sistemlerinde Valör

Ödeme kuruluşlarının politikaları ve finansal enstrüman türüne göre değişen valör süresi işletme için önemlidir. Online ödeme ile çalışan işletmelerde valör tarihi; nakit akışının yönetilmesi, ödemelerin düzenlenmesi, finansal yönetimin verimli şekilde yapılması için bilinmelidir. Çünkü işletmeler ödeme takvimini oluştururken bu süreyi baz alır.

Sanal POS ile yapılan banka kartı/kredi kartı ödemelerinin süreleri değişkendir. Kullanıcı online ödeme yaptığında anında onaylansa da işletmenin hesabına işlem türüne göre bu tutar farklı zaman dilimlerinde geçer. Online işlem taksitli ödeme olarak gerçekleştiğinde işletme ödemesini her ay valör tarihinde hesabında görür.

Kredi kartı ödemesi ve banka havalesi sonucu işletmenin hesabına paranın geçeceği tarih değişken olabilir. Kurum türüne, işleme, işlem tarihine göre süreler değişebilir. Aynı kurum veya platform içi ödemelerde süre daha hızlıyken farklı ödeme kuruluşları arasında daha uzundur. 

PayTR’de önceliklerinize göre farklı komisyon ve valör süreleri arasından işletmenize uygun olanı tercih edebilirsiniz. Uzun valör seçenekleri ile uygun komisyon fırsatından veya hızlı valör süresi imkanından yararlanabilirsiniz. Online tahsilat işlemlerinin kısa sürede tamamlanması için şimdi hızlı valör sürelerimiz hakkında bilgi alın!

Valör süresini hesaplamak için işlemin yapıldığı tarihten işlemin hesaba geçtiği tarihi çıkararak hesaplayabilirsiniz.

İşlem türü, kurum politikaları, mesai saat ve günleri, para ve ülke farkları valör süresini etkileyen en önemli unsurlardır.

Valör tarihi bayram tatilleri, resmi tatiller ve benzeri bir sonraki iş günü başlangıcını uzatan durumlarda spesifik olarak değişebilir.

Finansal işlemin gerçekleştiğini fakat resmiyet kazanması veya hesaba geçmesi için uygun günün beklendiğini ifade etmek için “valör bekliyor” ifadesi kullanılır.

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir