E-Ticaret İçin Vergi Mükellefi Olmak Gerekiyor mu?
E-Ticaret için vergilendirme konularındaki bilgi kirlilikleri ve istisnalar, internetten satış yapmayı düşünen girişimcilerin önünde büyük bir bilinmez olmayı sürdürmektedir. Küçük, orta ve büyük işletmelerin e-ticaret vergilendirmesi hakkında hakim olmaları gereken pek çok detay bulunmaktadır. E-Ticaret için vergi mükellefi olma konusunda bilinmesi gereken her detayı paylaştığımız rehber yazımıza keyifle okuyarak dijital girişiminiz önündeki bilinmezleri ortadan kaldırabilirsiniz.
E-Ticaret Siteleri İçin Vergi Levhası
E-Ticaret siteleri için vergi levhası, vergi mükellefi olunduğunu gösteren ve Maliye Bakanlığınca çizilmiş sınırlar çerçevesinde internetten yapılan satışlardan elde edilen gelirlerin vergilendirileceğini gösterir belgedir. Vergi levhaları, e-ticaret kazanç tutarlarını ve bu tutarlara karşılık gelen vergi miktarlarını göstermektedir. E-Ticaret sitesinin “E-Ticaret Şirketi” olarak anılmasını sağlayan bu belgeyi temin etmenin ardından elde edilen gelir tutarına göre şirketin vergilendirileceği anlamı çıkartılabilir.
İnternet Üzerinden Satış İçin Vergi Kaydı Süreci
İnternetten satış yapmak için vergi kaydı süreci, “Vergi Levhası” başvurusu ile başlar. Başvuru için yetkilendirilen 3 ayrı noktayı kullanarak vergi kaydı sürecini tamamlayabilirsiniz. Kamu hizmetlerinin dijital platformlara taşınması ile birlikte vergi kaydı için Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) başvuruları internetten yapılabilir. İnternet Vergi Dairesi üzerinden vergi kaydı süreci şu sıralama takip edilerek tamamlanabilir:
- https://gib.gov.tr/ adresini kullanarak Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) web sitesine giriş yapın.
- e-İşlemler menüsü altından İnternet Vergi Dairesi’ne direkt giriş yapın.
- Sorgulama butonunu kullanarak vergi levhası bilgilerini getirin.
- İstenen alanları doldurun ve başvurunuzu tamamlayın.
E-Ticaret Yapmak İçin Vergi Levhası Alma Süreci
E-Ticaret sitesi için vergi levhası alma süreci, 3 ayrı noktadan başvuru sürecinin tamamlayabilirsiniz. Yeni şirket kurulumlarında yaklaşık 1 aylık süre sonunda yapılan başvuru ardından vergi levhası alınabilmektedir. Sürecin dijital ortamdan tamamlanabilen başvuru aşaması da ele alındığında vergi levhası almak için kullanılabilecek 3 başvuru noktası şu şekilde sıralanabilir:
- Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) – İnternet Vergi Dairesi
- Yeminli mali müşavir
- Bağlı olunan Esnaf ve Sanatkârlar Odası
İnternetten Satış Yapmak İçin Şirket Kurmak Zorunlu Mu?
İnternet üzerinden yapılan satışların teslimatında, müşterinize ürünle birlikte fatura da teslim etmeniz gerekir. Faturasız yapılan ürün teslimatlarında müşterinizin iade ve değişim hakkı bulunmamaktadır. İnternetten alışverişin güvenilirliğini riske atan bu tercih, satış yapma girişiminizin başarısızlık ile sonuçlanmasına yol açacaktır. Bu nedenle e-ticaret yapmak için fatura kesmeniz, fatura kesebilmeniz için de şirket kurmanız gereklidir.
Şirket kurmak sadece ürün teslimatı için e-ticaret sitenizden ödeme almanız için de gereklidir. Pazaryerlerinde sanal mağaza açmak ve PayTR sanal POS sistemlerinin kurulumlarını gerçekleştirmek için şirket kurulum ön şartı bulunmaktadır. Bu nedenle internetten yapılan her satış için şahıs ya da sermaye şirketi kurmanız yani vergi mükellefi olmanız gereklidir.
Vergi Mükellefi Olmanın Avantajları Nelerdir?
İnternetten satış yaparken vergi mükellefi olmak, yasal sınırlar çerçevesinde hizmet vermenizi sağlamanınyanında pek çok avantaj ile ekonomik çıkarlarınızı korumanıza yardımcı olur. Kurumsal bir kimlik kazanmanız yanında vergi kaçırma gibi mali suçlar nedeniyle yüksek ceza almanızı önleyen vergi mükellefi olma tercihi, size şu avantajları sunar:
- E-Ticaret sitenize kredi kartı ile ödeme seçeneği ekleyerek çok sayıda bankaya ait kartlar ile ödeme alabilir ve müşteri portföyünüzü genişletebilirsiniz.
- Kargo firmaları ile anlaşma yaparak ürün teslimat maliyetleriniz için avantajlı fiyatlardan yararlanabilirsiniz.
- Kurumsal bir yapıya kavuşarak müşterilerinizin gözünde prestij kazanabilirsiniz.
- T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ETBİS’e (Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi) kaydınızı oluşturarak tüketiciyi koruyan bir işletme olduğunuzu gösterebilirsiniz.
E-Ticaret Üzerinden Alınan Vergiler Nelerdir?
Vergi levhanızı teslim almanızla birlikte başlayan internetten satış deneyiminiz süresince, belirli periyotlarda şirketinize vergi tahakkuk edilir. Vergi mükellefi olmanın ardından aylık, 3 aylık ya da yıllık dilimlerde e-ticaret vergi ödemelerinizi yapmanız gereklidir. Şahıs ya da sermaye şirketi kurarak vergi mükellefi olmanızla birlikte e-ticaret için ödenecek bazı vergi türleri ve ödeme sıklıklarını aşağıdan takip edebilirsiniz:
-
Damga Vergisi
Damga vergisi, kişiler arasında ya da kurumla kişi arasında gerçekleşen resmi ve hukuki işlemleri belgeleyen evraklardan alınmaktadır. Binde 8,25 olarak hesaplanan damga vergisi aylık ödenir. Bir sonraki ayın 23’üne kadar damga verginizi beyan etmeniz ve ayın 26’sına kadar ödemeniz gereklidir.
-
Katma Değer Vergisi (KDV)
Aylık olarak beyan edilen KDV, yapılan satışlara yönelik kesilen faturaların %1’i, %8’i ya da %18’i oranında hesaplanmaktadır. KDV bir sonraki ayın 24’üne kadar beyan edilir ve ayın 26’sına kadar ödenmelidir.
-
Muhtasar Beyanname
E-Ticaret vergi çeşidi olmayan muhtasar beyanname, kişi ve kurumların ödemekle yükümlü oldukları belgelerin beyanı için verilen belgedir. Çalışanlara ödenen maaşlar, vergi kesintileri ve kira bedelleri muhtasar beyannamesi ile beyan edilmektedir. Bir sonraki ayın 23’üne kadar beyan edilmesi gereken muhtasar, ayın 26’sına kadar ödenmelidir.
-
Geçici Vergi
E-Ticaret sitesinin kar ve zarar durumlarının incelenmesi ardından 3 aylık olarak beyan edilen geçici vergi, yine 3 ayda bir periyotla ödenmektedir. İzleyen ayın 14’üne kadar beyan edilen geçici vergiyi ayın 17’sine kadar ödemeniz gerekmektedir. Geçici vergi için denen vergiler, gelir vergisi ve kurumlar vergisinden düşülmektedir.
-
Kurumlar Vergisi
Kurumlar vergisi yıllık olarak beyan edilir. Kapanan dönemi takip eden 4. ayın 25’ine kadar kurumlar vergisi beyanını tamamlamanız gerekmektedir. Ödemeler ise beyan edilen 4. ayın sonuna kadar yapılmaktadır.
-
Yıllık Gelir Vergisi
E-Ticaret sitesi için şahıs şirketi kuran girişimciler, kurumlar vergisi değil yıllık gelir vergisi ödemektedir. Yıllık beyan edilen gelir vergisi, 25 Mart’a kadar beyan edilmelidir. İlk taksiti mart ayında ödenen verginin ikinci taksit ödemeleri için temmuz ayının sonuna kadar süre tanınmaktadır.
-
Basit Usulde Yıllık Gelir Vergisi
Basit usulde vergilendirmeye tabi olan mükellefler, kar ile bitirdikleri her yıl için %15 ile %35 arasında değişen vergi dilimine göre vergilendirilmektedir. İki taksit halinde ödenen bu vergi tipi için ilk taksit ödemeleri şubat ayında, ikinci taksit ödemeleri ise haziran sonuna kadar ödenmektedir.
Fatura Kesmeden E-Ticaret Satışı Yapılır Mı?
Fatura kesmeden e-ticaret yapılabilse de müşteri bakışı ve devlet nezdindeki değerlendirmeler bu yaklaşımın yanlış olduğunu gözler önüne sermektedir. E-Ticaret’e başlarken şirket kurmak ve vergi mükellefi olmak, yapılan her satış için fatura keserek zamanında vergileri ödemek en sağlıklı yaklaşımdır. Bu yaklaşım müşteri gözünde marka prestijiniziartırırken, devlet nezdinde de vergi mükellefi olmanız ve ticareti kurallarına uygun şekilde yapıyor olmanız şeklinde değerlendirilmektedir. Faturasız e-ticaret satışı yapıldığında ise yüksek vergi cezaları ile karşılaşmanız ve müşterilerinizin markanıza güven duymaması problemleri ile karşılaşmanız olasıdır.
E-Ticaret Yapanlar İçin Vergi Muafiyeti
Vergi muafiyet, kanuna göre mükellef ya da mükellef gruplarının belirlenen bir ciroya kadar vergi dışında tutulmasıdır. 1 Ocak 2021 tarihi ile uygulanmaya başlayan vergi muafiyeti, kısmen ya da tamamen olabilmektedir. E-Ticarette ise muafiyet, evden e-ticaret yapmak isteyenlere yöneliktir. Evden e-ticaret yapmak için şirket kurma zorunluluğu bulunmazken, muafiyet kapsamı ev hanımları yanında evde e-ticaret yapmak isteyen herkesi kapsayacak şekilde genişletilmiştir. E-Ticaret yapanların gelir vergisinden muaf tutulmak için gerekli şartlar şu şekilde belirlenmiştir:
- Üretimin evde yapılması ve üretimde seri imalatı sağlayan makine ya da alet kullanılmaması gereklidir.
- İşyeri bulunmaması ve dışarıdan işçi çalıştırılmaması gereklidir.
- Vergiden muaf esnaf belgesi alınmalıdır.
- İnternetten yapılan satışların hasılatının ise bankada açılacak ticari hesapta tutulması gereklidir.
- Yıllık cironun 240 bin TL’yi aşmaması gereklidir.
SIK SORULAN SORULAR
-
E-Ticaret İçin Vergi Levhası Gerekli Mi?
İnternetten yapılacak satışlar için gelir vergisi muafiyeti dışarıda tutulduğunda şirket kurmak zorunludur. Şirket kurmak için vergi levhası çıkartılması gereklidir.
-
Şahıs Şirketi Olmadan E-Ticaret Yapabilir Mi?
E-Ticaret yapmak için şahıs şirketi kurmanın yanında sermaye şirketi kurabilirsiniz. Limited ya da anonim şirket kurarak online satış yapabilirsiniz.
-
Basit Usulde E-Ticaret Yapılır Mı?
E-Ticaret yapmak için basit usule göre değil gerçek usule göre vergilendirme yapılmaktadır. İnternetten satış yapmak, basit usul vergilendirme kapsamı dışında tutulmaktadır.
-
İnternetten Satış Yapmak Vergiye Tabi Mi?
İnternette satış yapmak vergiye tabi tutulmaktadır. E-Ticaret yapanlar gelir/kurumlar vergisi, katma değer vergisi (KDV) muhtasar beyanname, damga vergisi ve geçici vergi ödemekle yükümlüdür.
-
E-Ticaret Vergisi Var Mı?
E-Ticaret yapan herkes vergi ödemekle yükümlü değildir. Evden e-ticaret yapanların vergi yükümlülüğü bulunmamaktadır. Bunun dışında kalan e-ticaret siteleri ise vergi ödemekle yükümlüdür.
-
Ürün Satarken Ne Kadar Vergi Ödenir?
İnternetten ürün satarken %1, %8 ve %18 oranında ürüne göre değişen tutarda KDV, binde 8,25 oranında damga vergisi, yıllık kar tutarına göre %15 ile %35 oranında değişen gelir vergisi, geçici vergi ve muhtasar beyannamesi ödemelerini yapmanız gereklidir.
-
Instagramdan Satış Yapanlar Vergi Ödüyor Mu?
Instagram’dan yapılan satışlar fatura kesilmektedir. Kesilen her fatura için vergilendirme yapılmaktadır.
-
Evde E-Ticaret Yapanlar İçin Vergi Muafiyeti Var Mı?
Evde e-ticaret yapanlar için şirket kurma zorunluluğu bulunmamaktadır. Şirket kurulmaması, vergiden muaf olma anlamına gelir. Yıllık cirosu 240 bin TL’yi aşmayan, şirket sahibi olmayan, işçi çalıştırmayan ve vergi muaf esnaf belgesi alan evden e-ticaret girişimcileri, vergi muafiyetinden yararlanabilmektedirler.
Bilgilendirme: İçerikte belirtilen tutarlar bu içerik yayınlandığı tarihe göre yazılmıştır. Ücret bilgileri değişiklik gösterebilir.
Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir
Yeni Nesil ÖKC Entegrasyon Rehberi: PayTR ile Hızlı ve Güvenli Çözüm
Günümüzde işletmeler için hızlı ve güvenli ödeme çözümleri sunmak, müşteri memnuniyeti kadar yasal uyumlul
Farklı Sektörlerde Tekrarlayan Ödemeleri En İyi Şekilde Kullanma Yöntemleri
Müşterilerin işletmeden düzenli olarak ürün ve hizmet satın alımında tekrarlayan ödeme yöntemleri kullanılı
Mikro-İşletmeler için Tek Tıkla Ödeme Kullanarak Satış Süreçlerini Basitleştirmek
Rekabetin oldukça yoğun olduğu e-ticaret sektöründe, işletmeler rakipleri arasından sıyrılmak ve rekabet avanta