E-Ticaret Siteniz Z Kuşağına Hitap Ediyor mu?
Z kuşağı, onlardan önce gelen Y kuşağından farklı olarak internetin doğuşuna şahitlik etmedi; onların tam ortasına doğdu. 90’ların ortasından 2000’lerin ortasına kadarki süreçte doğan bu yeni nesil, dijital çağın ilk gerçek yerlileri olma unvanına sahipler. Peki, bu dijital çocukları cezbetmenin yolları nedir?
Z kuşağı, internet teknolojilerinin yaşamlarımızın her bir köşesine nüfus ettiği bir dönemde doğdu. Onlar için akıllı telefonlar ve sosyal ağlar yaşamın ayrılmaz bir parçasıyken, YouTube ve Netflix ise yeni televizyon alışkanlığına dönüştü.
Dijital yerliler olarak adlandırabileceğimiz bu neslin birçok şaşırtıcı özelliği var. Bu beklenmedik özellikler, davranışlar ve meyiller, Z kuşağını cezbetmeyi bir hayli zorlaştırıyor. Örneğin Ypulse tarafından yapılan bir araştırma, bu neslin eski ürünlere karşı sempati beslediğini ve köklü şirketlere güvendiklerini ortaya çıkardı.
Zaman zaman öngörülemez özellikler sergileyen Z kuşağını e-ticaret sitenize çekmek ve onlara hitap etmek için uygulayabileceğiniz birkaç ipucunu sizler için derledik:
Akımları Takip Edin
Z kuşağı, internet akımlarının hem alıcısı hem de sürükleyicisidir. Ancak küçük bir e-ticaret sitesinden yeni bir akım başlatmasını beklemek gerçekçi olmazdı. Yine de bu durum, sizi Z kuşağının ilgisini çeken akımları saptamaktan ve bunları kendi pazarlama stratejilerinize uygulamaktan alıkoymaz.
Google tarafından Z kuşağına yönelik gerçekleştirilen bir araştırma, bu neslin erkek ve kızlarının bir duruma sempati beslemek için farklı faktörlerden etkilendiklerine dikkat çekiyor. Örneğin, erkekler arkadaşlarından duydukları şeylerin “havalı” olduklarına daha kolay ikna olurken, kızlar ise bir şeyin “havalı” olması için onun öyle hissettirmesi gerektiğini düşünüyor.
Değerlerinizi Ciddiye Alın
Markaların belli başlı değerlerin önemini vurgulayıp, bu değerlere uygun hareket etmeme lüksüne sahip oldukları dönemler geride kaldı. X nesli bunu alttan alıyordu, Y kuşağı şüpheyle yaklaşıyordu ve son olarak yeni nesil tüketici için gerçek bir tercih faktörüne dönüştü. Bir şirketin kararları ve yaptıkları, savundukları değerlere ters düştüğünde, bu Z kuşağı için söz konusu markadan vazgeçmek için yeterli bir sebep.
Günümüzde markalar müşterilerine karşı hiç olmadıkları kadar şeffaf olmak zorundalar. Müşteriler onları sosyal ağlardan takip ediyor ve her bir vaadini görüyor. Z kuşağı, bu vaatlerin gerçek olup olmadığını birkaç tıklamayla teyit edebiliyor. Gelgelelim, Z kuşağı için en idealist nesil diyemeyiz; onları cezbetmek isteyen markalar için ortaya attıkları değerlere ve felsefeye sadık kalmak iyi bir başlangıç.
Bu nesil tarafından en çok takdir edilen markaların başında gelen LEGO, çevre duyarlılığı ve sürdürülebilir kalkınma gibi değerleri yalnızca dillendirmiyor, bir şirket politikası olarak uyguluyor. LEGO, 2017 yılında tüm operasyonlarını yenilenebilir enerjiyle karşılamasını sağlayan iki rüzgâr santrali kurmuştu. Bu tarz duyarlı yaklaşımlar, hedef kitlesi olan Z kuşağının satın aldıkları ürünler nedeniyle kendilerini suçlu hissetmemelerini sağlıyor.
Z Kuşağının Kalbine Giden Yol Influencer’lardan Geçiyor
Z nesli yaşamını internet odağında sürdürdüğünden, YouTuber’lar, blog yazarları ve bu neslin diğer dijital kanaat önderleri (influencer’lar) pazarlamanın yeni ayağını meydana getiriyor. Sosyal pazarlamanın yükselişinin ardındaki sebep de aslında budur. Z nesli, bu internet ünlülerini takip ediyor, seviyor ve fikirlerine değer veriyor. Bu açıdan bakıldığında, Z nesli bir önceki kuşakla benzerlik gösteriyor. YouTube ve Instagram ise en etkili kanallar olarak öne çıkıyor.
Doğru Kanalları Kullanın
Dijital yerliler olarak tanımladığımız Z kuşağının en çok dijital içerik tüketen kitle olduğunu biliyor muydunuz? Facebook, Instagram, YouTube, Twitter ve Twitch gibi popüler sosyal ağlar, Z kuşağına ulaşmak isteyen her e-ticaret sitesinin hedefinde olmalı ve içerik pazarlamasını bu hedef kitlesi doğrultusunda düzenlemeli. Z kuşağı, bu platformları gün aşırı iletişim kurmak ve eğlenmek için kullanıyor.
Her sosyal ağ kendi dinamiklerine ve etkileşim adetlerine sahiptir. Bir Facebook paylaşımını, olduğu gibi Instagram’a uyarlayamazsınız. Z kuşağına ulaşmaya çalışmadan önce, onların kullandıkları sosyal ağların dinamiklerini anlamanızda ve hedeflemelerinizi nasıl yapmanız gerektiğini saptamanızda fayda var. Sosyal medya pazarlaması yaparken Z kuşağıyla gireceğiniz etkileşimlerde güven ilişkisi kurmanız gerekir.
Bireyselliklerine Saygı Duyun
Her ne kadar heterojen bir demografik topluluğa ait olsalar da, Z kuşağı üyeleri kendilerini bir gruba ait hissetmiyor ve bireyselliklerinin fark edilmesini istiyor. Bu doğrultuda, onlara özel ve kişiselleştirilmiş teklifler sunan markalar bir adım öne geçiyor.
Z kuşağına özel olduklarını söylemek yeterli olmayacaktır; göstermek, farkına vardığını hamlelerinizle anlatmanız gerekir. Örneğin, Z nesli içerisinde aktif olan müşteri tiplerinden (oyuncular, vejetaryenler, asiler vb.) hedef kitlenize dahil olanları hedeflerken, kişiliklerini ve tercihlerini göz önünde bulundurmalısınız. Zamanının büyük çoğunluğunu oyun oynayarak geçiren bir genç ile müzik dinleyerek geçirenin tercihleri ve beklentileri birbirlerinden farklı olacaktır.
2 Saatte PayTR’lı Olun!
PayTR Sanal Pos’a Hemen Başvurun
Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir
Yeni Nesil ÖKC Entegrasyon Rehberi: PayTR ile Hızlı ve Güvenli Çözüm
Günümüzde işletmeler için hızlı ve güvenli ödeme çözümleri sunmak, müşteri memnuniyeti kadar yasal uyumlul
Farklı Sektörlerde Tekrarlayan Ödemeleri En İyi Şekilde Kullanma Yöntemleri
Müşterilerin işletmeden düzenli olarak ürün ve hizmet satın alımında tekrarlayan ödeme yöntemleri kullanılı
Mikro-İşletmeler için Tek Tıkla Ödeme Kullanarak Satış Süreçlerini Basitleştirmek
Rekabetin oldukça yoğun olduğu e-ticaret sektöründe, işletmeler rakipleri arasından sıyrılmak ve rekabet avanta