E-Ticaret Pazar Yeri Kuracaklar İçin İhtiyaç Listesi
E-tüccarları tek bir çatıda toplayan pazar yerleri, küresel e-ticaret sektörünün en kârlı organizasyonları olarak dikkat çekiyor. Ancak pazar yerlerinin başarısını etkileyen faktörler, geleneksel e-ticaret sitelerinden bir hayli farklı.
E-ticaret pazar yerlerinin yükselişini hızlandıran birkaç dev şirket saymak mümkün. Örneğin Uber, taksilerden daha makul fiyatlı ve daha konforlu bir ulaşım türü yarattı. Etsy, zanaatkârların el emeklerini tüm dünyadaki alıcılara ulaştırdı ve tabii ki Amazon neredeyse her şeyi birkaç tıkla satın almayı mümkün kıldı. Bu şirketlerin serüvenleri, bir e-ticaret pazar yeri kuracaklar için göz önünde bulundurmaları gereken kritik faktörleri saptamamızı sağlıyor. Kendi pazar yerinizi kurmadan önce, pazar yerinizin e-ticaret altyapısını sağlam kurgulamak adına bu konu başlıkları üzerine düşünmenizi tavsiye ederiz:
Spesifik Bir İhtiyaç Belirleyin
Bu tavsiye yalnızca pazar yerleri için değil, yeni bir ürün ya da marka oluşturmak isteyen herkes için geçerli. İşe başlarken, ortaya koyacağınız ürünün hangi sorunu, nasıl çözeceğine dair net bir anlayışa sahip olmalısınız. Örnek vermek gerekirse, Uber şehir içi ulaşım konusunda taksilerin zor bulunması, pahalı olması, sadece nakit para kabul etmeleri gibi sorunların üzerine giderek, kolay kullanılabilir, her an ulaşılabilir ve mobil uygulama üzerinden ücreti ödenebilir bir taşıma alternatifi geliştirdi. Uber’in bu atağı, başlı başına yeni bir sektör oluşturmasının yanı sıra rekabete maruz kalan taksilerin de çağa ayak uydurmasını sağladı.
Satıcı ve Alıcıları Basit Şekilde Buluşturun
Pazar yerleri, e-tüccarlar ile tüketicileri bir araya getiren platformlardır. Ancak geleneksel e-ticaret sitelerinin aksine müşterisi tüketiciler değil, satıcılardır. Pazar yeri tasarlanırken, yalnızca müşteriler için değil, platforma para kazandıracak tüketicilerin ihtiyaçları da gözetilmelidir. Tüccarların ve müşterilerin e-ticarette karşılaştıkları güçlükleri göz önünde bulundurarak, her iki tarafın da alışverişi sorunsuz ve kolayca tamamlayabileceği ortak bir çatı olmalısınız. Pazar entegrasyonları da göz önünde bulundurmanız gerekenlerden. Son olarak, tüm sürecin mobil uyumlu olması olmazsa olmazların en başında gelenlerden.
Güvenliği Sağlayın
Çevrimiçi alışverişlerin tüm paydaşlarının (satıcı-alıcı) korkulu rüyası dolandırıcılıktır. Pazar yerinizden ürün satın almayı düşünen herkesin ödeme bilgilerinin güvende kalacağından emin olması, bunun da ötesinde istediği ürünün eline ulaşacağını bilmesi gerekir. Alışverişlerin sorunsuz ve güvenli şekilde tamamlanması, pazar yerinin sorumluluğundadır. Sanal poslarınızda mutlaka yüksek güvenlik sağlayın.
Ödeme Çeşitliliği Sunun
Pürüzsüz satış yapabilmek için pazar yerinizin ödeme alanında kuvvetli olması gerekir. Bünyenizdeki tüccarların ve sundukları ürünlerin çeşitliliği, aynı zamanda pazar yerinizi ziyaret edecek tüketicilerin de geniş bir yelpazeye yayılmasını sağlar. Alıcıların elleri boş dönmemelerini sağlamak ve aynı zamanda tüccarlar için cezbedici bir platform olmak için farklı ödeme türlerini desteklemeli, çeşitli banka ağlarına bağlı olmalısınız. Mümkün olduğunca fazla ödeme sistemi eklemelisiniz.
Herkes Payını Almalı
Ödeme konusunda tek yapmanız gereken çeşitliliği sağlamak değil. Alıcılar kolay ve güvenli ödeme yapmak, satıcılar ise ödemeden kendi paylarına düşeni alacaklarını bilmek ister. Her iki tarafı da mutlu etmek yalnızca bir ödeme protokolüyle mümkün olabilir. Gerçek zamanlı veya kısa gecikmeli ödeme aktarımları tüccarları mutlu eder. Ayrıca pazar yerinizde gizli maliyetler ve net olmayan masraflar bulunmamalıdır.
Raporlayın
Pazar yeri modelinde başarılı olmak için düzenli raporlamalar yapmalısınız. Bu raporlar, hem pazar yerinin verilen süre içerisindeki performansını hem de spesifik satıcıların performanslarını göstermeli. Dinamikleri böyle açık bir şekilde gözler önüne sermek, ev sahipliği yaptığınız tüccarların da işlerini geliştirmek için verilere sahip olmasını, dolayısıyla orta ve uzun vadede birlikte daha fazla kazanmanızı mümkün kılacaktır.
Mağaza açma rehberimiz bu şekilde. Oluşturacağınız sanal mağazanızda iş modelinize uygun bir ihtiyaç listesi oluşturmanız ve ön muhasebe yapmanızı öneriyor, sitenizin ve girişimlerinizin cesur olduğu kadar akıllıca da planlanmasını umuyoruz.
2 Saatte PayTR’lı Olun!
PayTR Sanal Pos’a Hemen BaÅŸvurun
Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir
Farklı Sektörlerde Tekrarlayan Ödemeleri En İyi Şekilde Kullanma Yöntemleri
Müşterilerin işletmeden düzenli olarak ürün ve hizmet satın alımında tekrarlayan ödeme yöntemleri kullanılı
Mikro-İşletmeler için Tek Tıkla Ödeme Kullanarak Satış Süreçlerini Basitleştirmek
Rekabetin oldukça yoğun olduğu e-ticaret sektöründe, şirketler rakipleri arasından sıyrılmak için çeşitli fa
Tek Tıkla Ödeme Kullanarak Tekrarlayan Müşteri Satın Almalarını Teşvik Etme Yöntemleri
One click checkout yani tek tıkla ödeme online alışveriÅŸ yaparken müşterilerin hızlı ÅŸekilde ödeme yapmasınÄ