Gömülü Finans (Embedded Finans) Nedir? | PayTR
Logo Logo

Gömülü Finans (Embedded Finans) Nedir?

İçindekiler
26.03.2024 - 4 dk Okuma Süresi

Gömülü finans, yeni bankacılık trendleri arasında yer alır ve finansal olmayan şirketler tarafından benimsenir. Finansal hizmetlerin birleşimini ifade eden bu kavram finansal hizmetlerin kusursuz entegrasyonu anlamını taşır. Gömülü finansın bazı temel hedefleri bulunur. Bu hedeflerden biri tüketiciler için finansal süreçleri kolay bir hale getirmek, diğeri ise diğer sektördeki firmalar için banka lisansına sahip olmadan finansal işlemlere aracılık etmek. Böylece gömülü finans ile müşteri sadakati ve geliri artırılabilir. Gömülü finansın büyümesi ile beraber geleneksel bankacılık kurumlarının da rolü azalır.

Gömülü Finansın Avantajları Nelerdir?

Gömülü finans birçok avantajı beraberinde getirir. Gömülü finans avantajı şu şekilde sıralanabilir:

  • Finansal hizmetleri müşterilerin günlük etkileşimlerine entegre eder ve kullanıcı dostu bir deneyim yaşamalarını sağlar. Finansal kolaylık ile mevcut uygulama ve platformlar üzerinden gerçekleştirilebilir. 
  • Finansal hizmetleri farklı sektörlere de entegre eder ve geniş bir kullanıcıya ulaşmasını sağlar. Şirketleri yeni gelir kaynakları yaratma fırsatı sunduğundan finansal verimlilik sağlar.
  • Şirketlere daha çok müşteri sadakati artırımı sağlar, müşteri memnuniyeti ve daha fazla veri toplama imkanı sağlar.

Gömülü Finansın Geleceği Ne Olacak?

Finansal istatistikler göz önünde bulundurulduğu zaman gömülü finans geleceği ve potansiyelinin oldukça yüksek olduğu görülebilir. Gömülü finans sayesinde müşteriler, finansal işlemlerini kolay bir şekilde herhangi bir kuruluşa gitmeden gerçekleştirebilir. Finans trendleri arasında bulunan gömülü finans ile ödeme, para transferi ve kredi başvuruları daha hızlı bir şekilde yapılabiliyor. Finansal teknoloji gelişmeye devam ettikçe finansal inovasyon da müşterilerin günlük yaşamlarının bir parçası haline geliyor. Böylece müşteriler daha az çaba ve zaman harcayarak işlemlerini tamamlayabiliyor.

Gömülü Finansın Finans Sektörüne Etkileri Nelerdir?

Gömülü finans, müşterilerin finansal işlemine daha iyi uyum sağlayan finansal çözümler sunduğundan dolayı yeni fırsatlar sunma konusunda da oldukça etkili. Gömülü finans etkileri arasında özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki banka hesabı olmayan kişilere ulaşım sağlanabilmesi bulunuyor. Böylece bu durum finansal kaplayıcılığı artırırken finansal değişim oluşuyor. Gömülü finans  sektörüne etkisi arasında finansal rekabet de bulunuyor. Finansal hizmetler ile şirketlerin işlemlerini yönetmesi ve maliyet hesabı yapmaları kolaylaşıyor. Gömülü finans, girişim sermayesi firmaları ve finansal teknoloji şirketlerinde de yaygın bir şekilde kullanıldığından dolayı bu şirketlerin finansal hizmetleri entegre etmesinde ve yatırım süreçlerinde kolaylık sağlar.

Gömülü Finans Nedir?

Gömülü Finansın Müşterilere Etkileri Nelerdir?

Gömülü finans müşterilere pek çok etki ve fayda sağlıyor. Gömülü finans etkileri arasında bulunan ve en önemli konulardan biri olan müşterilerin mevcut uygulama ve platform üzerinden kolay bir şekilde işlem yapmaları bulunuyor. Müşteri deneyimi ile müşterilerin etkileşimlerini günlük hayatın bir parçası haline getirir. Finansal kolaylık ve finansal verimlilik sağlayan bu sistem ile kişiselleştirilmiş finansal çözümler sunmayı hedefliyor. Müşteri memnuniyetini artırıyor ve sadık müşteri ilişkisi kurabiliyor. Finansal hizmetlerin entegrasyonu ile iş süreçleri otomatikleşiyor ve manuel müdahale azalıyor. Müşterilerin alışveriş alışveriş alışkanlıklarına ve tercihlerine dayalı olarak özel indirimler ve taksit seçenekler de etkileri arasında yer alır.

Gömülü finansın örnekleri, e-Ticaret firmalarında alışveriş esnasında kullanılan krediler veya firmaya özel cüzdanlar olarak açıklanabilir. Oyun ve uygulama içi satın alımlar bu gruba dahil.

Gömülü finansın çeşitleri arasında perakendeciler, ticari yazılım firmaları ve çevrimiçi pazaryerleri bulunur.

Algoritmaya dayalı bir şekilde yatırım yapmak gömülü finans yatırımı yapmak için oldukça mantıklı ve önemli.

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir