PCI DSS Uyumluluğu Nedir ve Nasıl Sağlanır? | PayTR
Logo Logo

PCI DSS Uyumluluğu Nedir ve Nasıl Sağlanır?

İçindekiler
13.09.2024 - 6 dk Okuma Süresi

Veri güvenliği standartları, online ödeme sistemlerinin güvenli bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Dünyanın her yerine herhangi bir güvenlik sorunuyla karşılaşmadan ödeme yapılmasına olanak tanıyan standartlar arasında PCI DSS uyumluluğu da bulunur. PCI DSS sertifikasyonu, kredi kartı ya da banka kartıyla ödeme yapan müşterilerin verilerini koruma amacıyla geliştirilmiş bir teknolojisidir. Kart verisi koruma konusunda büyük bir avantaj sağlayan PCI DSS sertifikasyonu, ödeme güvenliği seviyesini zirveye çıkararak online satış işlemlerinde hem satıcıyı hem müşteriyi güvende tutar.

Kullanılan online ödeme sistemlerinin PCI DSS teknolojisiyle korunabilmesi için belirli gereksinimleri karşılaması gerekir. PCI DSS gereksinimleri karşılandığında ödeme sistemi bu teknolojiyle korunabilir seviyeye ulaşır. Sistemlerin gerekli şartları karşılayıp karşılamadığını anlamak için ise PCI DSS denetimleri gerçekleştirilir. PCI DSS kontrol listesi ile ödeme sistemleri denetlenir, atılan PCI uyumluluk adımları kontrol edilir ve sertifikasyona uygun olan ödeme sistemleri, koruma altına alınır. PCI DSS uyumluluğunun nasıl sağlandığını öğrenmek istiyorsanız aşağıdaki bilgilere hemen göz atabilirsiniz.

PCI DSS Uyumluluğu Nedir ve Nasıl Sağlanır?

PCI DSS Standartlarının Temel Gereksinimleri

PCI DSS, Payment Card Industry Data Security Standard ifadesinin kısaltmasıdır. Türkçeye Ödeme Kartları Endüstrisi Veri Güvenlik Standardı olarak çevrilebilecek bu ifade, kartla yapılan ödemelerde güvenliği sağlamak için uyulması gereken koşulları belirler. PCI DSS sertifikası alabilmek için uyulması gereken en önemli PCI DSS gereksinimleri ise şu şekildedir:

  • Kart verisi koruma özelliği bulunan güvenlik duvarı oluşturulmalıdır.
  • Kart sahibinin kişisel bilgileri için veri güvenliği sağlanmalıdır.
  • Ağ güvenliği sağlanmalı, erişim kontrolü yapılmalı ve kart sahibinin iletişim kurduğu ağ bağlantısı şifrelenmelidir.
  • Güvenlik politikaları hakkında destek almak için güvenlik açığı yönetim programına kayıt olunmalı, düzenli olarak güvenlik testleri yapılmalıdır.
  • Güvenlik izleme kısıtlamaları yapılmalı, kart sahibi verileri gizlenmelidir.
  • PCI DSS seviyeleri test edilmeli, olası saldırı senaryoları hazırlanmalı ve her senaryo için güvenlik tedbirleri belirlenmelidir.

PCI DSS Uyumluluğu İçin Adımlar

PCI DSS uyumluluk belgesi almak isteyen herkes sertifika başvurusundan önce uyumluluk adımlarını tamamlamalıdır. PCI DSS uyumluluk adımları için ilk olarak güvenlik taramaları yapmanız, zafiyet taraması ile sistemin açıklarını belirlemeniz gerekir. Daha sonra güvenlik politikaları oluşturma adımlarına geçebilir, sisteminizdeki açıkları giderecek güvenlik önlemleri oluşturabilirsiniz. 

Bu esnada ödeme sisteminin güvenliğinden sorumlu ekibin eğitim ve farkındalık çalışmalarına katılmasını sağlayarak PCI DSS standartları hakkında bilgilendirmede bulunabilirsiniz. Bu adımları tamamladıktan ve gerekli tedbirleri aldıktan sonra PCI DSS uyumluluk değerlendirmesi testleri yapılır. Yapılan testler sonucunda ödeme sisteminin PCI DSS sertifikasyonu için uygun olduğu sonucuna varılırsa, güvenlik raporlaması ile birlikte sertifika başvurusu gerçekleştirilir. Başvurunun kabul edilmesiyle birlikte, PCI DSS sertifikası alınır.

PCI DSS Uyumluluğunda Yaygın Hatalar ve Önlemleri

PCI DSS uyumluluğu konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli noktaların başında çeşitli güvenlik açıkları gelir. PCI DSS uyumluluk hataları, hem ödeme sistemlerinin PCI DSS sertifikası almasına engel olur hem de sebep oldukları güvenlik zafiyetleri sebebiyle ödeme sistemi kullanıcılarının mağdur olmasına yol açabilir. Uyumluluk süreçleri devam ederken mutlaka dikkat edilmesi gereken noktalar arasında kart verisi sızıntıları öne çıkar. 

Sistemdeki kart verilerinin üçüncü parti kişiler tarafından erişilmez olması, PCI DSS sertifikası almanın en önemli şartlarından biridir. Bu alanda güvenlik açığı bulunması durumunda ise hem sistem siber saldırganlar tarafından kolayca geçilebilir hem sertifikasyon kabulü imkânsız hâle gelir. 

Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise denetim hataları yapmamaktır. Denetim hataları, sistemlerin  mevcut problemlerinin tespit edilmesini engeller ve bu sayede güvenlik açıklarının kapatılmasının önüne geçer. Denetim hataları yapıldığında sistemdeki uyumluluk eksiklikleri de tespit edilemez ve uyumsuzluk nedenleri bulunup çözüme kavuşturulamaz. Uyumluluk süreçleri, ödeme sistemlerinin PCI DSS sertifikası alabilmesinde büyük rol oynar.

Sertifika almak için gereken şartların tamamının denetlendiği uyumluluk süreçlerinde sistemin her açıdan test edilmesi gerekir. Eğer sistemde açıklar varsa hata düzeltme yöntemleri uygulanmalıdır. Sertifika başvurusundan önce sistem tarafsız kuruluşların denetimine sunulmalı ve güvenlik açığı taşıyıp taşımadığı incelenmelidir. Tespit edilen tüm açıkların kapatılmasından sonra sertifika başvuru sürecine geçilebilir.

PCI DSS Uyumluluğunun İşletmelere Faydaları

PCI DSS sertifikasına uyumlu olmak, işletmeler için sayısız avantajı beraberinde getirir. En önemli PCI DSS uyumluluk faydaları, müşteri güveni kazanmak ve finansal güvenlik sağlamaktır. PCI DSS sertifikası koşullarına uyumlu bir ödeme sistemi kullanan işletmeler, veri güvenliği konusunda dünya standartlarında hizmet verir ve böylece müşterilerin güvenini kazanır. 

Ödeme güvenliği, çok sayıda müşteri için tercih sebebidir. Bu noktada PCI DSS sertifikasına yasal uyumluluk gösteren şirketler, daha fazla müşteriye hitap ederek satış oranlarını yükseltebilir. Ödeme güvenliği sayesinde daha fazla müşteri tarafından tercih edilmek, işletmelere rekabet avantajı sağlayabilir.

PCI DSS sertifikası uyumluluğu, işletmelerin risk yönetimi süreçlerini kolaylaştırır. Sertifikaya uyumlu olmak için alınan güvenlik tedbirleri, işletmelerin hesaplarının siber saldırılara karşı korunmasına yardımcı olur. Operasyonel güvenlik sağlayan bu tedbirler, aynı zamanda marka koruması konusunda da etkilidir. 

Güvenlik seviyesi yüksek olan işletmeler, marka değerlerini kolayca yükseltebilir ve sektörel prestijlerini artırabilir. Siz de güvenli bir şekilde ödeme almak, siber saldırılardan ve teknik sorunlardan korunmak için işletmenizin ödeme sistemlerini PCI DSS standartlarına uygun hâle getirebilirsiniz. PCI DSS standartlarıyla uyumlu, güvenilir ve hızlı ödeme çözümleri için ise PayTR sanal POS seçeneklerini inceleyebilirsiniz.

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir