2022’yi Şekillendirecek Perakende Trendleri | PayTR
Logo Logo

2022’yi Şekillendirecek Perakende Trendleri

İçindekiler
08.06.2021 - 6 dk Okuma Süresi

Bu yazımızda 2022’yi şekillendirecek perakende trendleri nedir, bunlar perakende ve e-ticaret dünyasını nasıl etkiler açıklıyoruz.

Perakende sektörü, alışveriş deneyiminin her ayrıntısını yeniden gözden geçiriyor, yalnızca nasıl alışveriş yaptığımızı ve satış yaptığımızı değil, aynı zamanda yerel, bağımsız perakendecilerin şu anda sahip olduğu inanılmaz avantajları da yeniden tanımlıyor. Şehrinizin ana caddesindeki butik, Instagram yayınınızda görünen alışveriş yapılabilir gönderi ve sizi bir çevrimiçi mağazaya gönderen pazarlama e-postası aynı perakendeciden gelebilir. Ve bu perakendeci, salgın öncesindekine kıyasla artık çok daha farklı çalışıyor.

2022’yi şekillendirecek perakende trendleri

Yerel ve bağımsız perakendeciler gitgide dijital teknolojilere daha fazla yöneliyor. Yerel perakendecilerin kendilerine isim yapmaları ve daha büyük rakiplerle baş edebilmeleri için yeni fırsatlar ortaya çıkıyor.

Wakefield Research tarafından 1000 tüketici ve 500 perakendecinin katılımıyla gerçekleştirilen bir anket çalışması, alışveriş deneyiminin dönüşümünü gözler önüne serdi ve 2022 yılının yerel perakendeciler için neden büyük fırsatlar içerdiğini aydınlattı.

Perakendeciler çevrimiçi ortama geçerek daha büyük oyuncularla mücadele ediyor

Bağımsız perakendeciler müşterilerle yerel olarak bağlantı kurabilir ve yerel varlıklarını korumanın yanı sıra çevrimiçi satış yaparak da avantaj kazanabilirler. Günümüzde tüketiciler aylık perakende alışverişlerinin %43’ünü çevrimiçi olarak yapıyor ve perakendecilerin yüzde 88’i çevrimiçi satış yaparak bu ihtiyacı karşılıyor. Birçok perakendeci iş modellerini değiştirirken, çevrimiçi olmak başarı şansını artırıyor. Çevrimiçi satış yapan perakendeciler gelirlerinin %58‘ini çevrimiçi satışlardan elde ediyor.

Çevrimiçi ile fiziksel mağaza alışverişini harmanlamak, daha anlamlı deneyimler yaratıyor

E-ticarete kitlesel geçişe rağmen 10 tüketiciden dokuzu hala fiziksel bir mağazada alışveriş yapmanın heyecanını arzuluyor. Tüketicilerin yaklaşık yarısı ise ürünlere göz atmayı ve evden çıkmayı özlediğini söylerken, beşte ikisi satın aldıkları ürünü anında alıp kullanabilmeyi özlediklerini söylüyor. Çevrimiçi deneyimlerin yüz yüze etkileşimlerin yerini tutmadığı, daha çok tamamladığı görülüyor. Müşteriler yine de bir mağazaya girip rafta tam olarak istedikleri ürünü bulmanın keyfini ya da tamamen tesadüfen istedikleri bir ürünü karşılarında görmenin heyecanını yaşamak istiyor.

Aynı gün teslimat, yerel perakendecilere büyük mağaza zincirleri karşısında avantaj sağlayabilir

Her dört tüketiciden üçü, çevrimiçi alışveriş yaparken ürünlerini aynı gün teslim almayı tercih ediyor. Ancak perakendecilerin yalnızca %37’si aynı gün teslimat sunuyor. Gönderim gecikmeleri ve tedarik zinciri sorunları artık daha yaygın olsa da yerel işletmeler aynı gün teslimat sunarak büyük e-ticaret oyuncularına karşı avantaj sağlama fırsatına sahip. Yerel perakendeciler müşterilere daha yakındır ve ürünleri müşterilere daha hızlı ulaştırmak için gerekli sistemleri kurarak daha fazla satış sağlayabilir.

Sosyal satış ve e-ticaret birbirini tamamlar

Yerel perakendeciler, toplulukları için daha derin bir anlayışa ve takdire sahiptir. Bu nedenle yerel müşterilerle rakiplerinden daha iyi bağlantılar kurabilirler. İster tamamen alışveriş yapılabilir bir mağaza ister hızlı satış yoluyla olsun, sosyal satış e-ticaret araçlarıyla mümkün kılınarak yerel perakendecilerin daha fazla müşteriye ulaşmasına yardımcı olur. İnternetten ürün satın alan müşteriler, her ay sosyal medya sitelerinden ortalama sekiz ürün satın aldıklarını belirtiyor. Sosyal medyada satış yapan perakendecilerin %43’ü gelirlerinin yarısının veya daha fazlasının sosyal medya satışlarından geldiğini söylüyor.

Sanal deneyimler, bir mağazanın çevrimiçi ve fiziksel bölümleri arasındaki boşluğu dolduruyor

Müşteriler sosyal medyadan satın alma konusunda daha rahat hale geldikçe, bu platformlar aracılığıyla etkileşime girmenin yepyeni yolları ortaya çıkıyor. Bu yıl her üç perakendeciden biri canlı yayın alışverişlerine yatırım yaparken, %35’i sanal gerçeklik (VR) üzerinden satış yapmanın yollarını keşfetmeyi planlıyor. Bu yatırımlar, müşteriler için daha zengin deneyimler ve daha bilinçli satın alma kararları sağlayabilir.

Perakendecilerin müşterilerle sanal olarak etkileşim kurmasının bir yolu, ürünlerin müşterilerle canlı video üzerinden paylaşılmasını içeren canlı yayınlar. Müşterilere sanal bir alışveriş randevusu aracılığıyla mağazada neler olduğunu göstermek için bir iPad kullanmak veya yeni gelen stokları sergilemek için Instagram Hikayeleri kullanmak bunun için yeterli.

Sanal gerçeklik, perakendecilerin müşterilerin ürünleri alışveriş sepetlerine eklemeden önce deneyimlemelerine yardımcı olmak için kullandıkları başka bir stratejidir. Tüketiciler, satın almadan önce ürünleri güvenle denemek için artık daha fazla seçeneğe ihtiyaç duyduğundan, VR teknolojisi satın almadan önce genel deneme deneyimini iyileştirmenin etkili bir yolu olabilir.

Sektörler arasındaki sınırlar bulanıklaşıyor

Salgın, yalnızca iş pivotlarını hızlandırmakla kalmadı, aynı zamanda halihazırda gerçekleşmekte olan endüstriler arası yakınsamayı da hızlandırdı. Beş müşteriden üçü, genellikle sattıklarından farklı ürünler satan perakendecilerden ve restoranlardan ürün satın alma olasılıklarının yüksek olduğunu söylüyor. Örneğin, yerel halk tarafından yemekleri sevilen bir restoranın salgın kısıtlamaları nedeniyle kapalı kaldığı sürede Zoom üzerinden yemek yapma eğitimleri vermesi gibi çapraz hizmetlerin değeri ve anlamı artıyor.

Mağaza envanterine yönelik gerçek zamanlı görünümler yeni olanaklar yaratıyor

Perakendeciler, Instagram’da satış yapmaktan çevrimiçi bir mağaza açmaya kadar, müşterilerin değişen ihtiyaçlarını karşılamanın çeşitli yollarını deniyor. Perakendeciler, farklı kanallarda satış yapmaya devam edebilmelerinin tek yolunun envanter üzerinde kontrol sahibi olmanın olduğunu fark ediyor.

Perakendecilerin yarısından fazlası, pandemi nedeniyle envanter yönetiminin daha zor olduğunu söylüyor. Yalnızca tüketici ihtiyaçları değişmekle kalmıyor, aynı zamanda tedarik zinciri sorunları sipariş sürecini yavaşlatıyor, ihtiyaç duyduğunuz envanter miktarını tam olarak belirlemeyi ve ardından bu bilgileri müşterilere iletmeyi zorlaştırıyor. Artan karmaşıklıkla mücadele etmek için perakendecilerin %74’ü stokları hakkında daha net bilgi almak için gerçek zamanlı envanter yönetimi yazılımlarına yatırım yapmayı planlıyor.

2 Saatte PayTR’lı Olun!
PayTR Sanal Pos’a Hemen Başvurun

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir