E-Ticaret Siteniz için İsim Nasıl Seçmelisiniz? Örnekleri İnceleyin Kararınızı Verin
İnternetten satış yapmaya başlamak için e-ticaret sitesi açmaktan daha önemli bir detay varsa o da e-ticaret site isim bulma sürecidir. İyi bir e-ticaret site ismi seçmek sizi sıradan bir satıcıdan ayıran en önemli kriter olarak öne çıkar. Şirket kuruluş sürecinde de sizi en çok zorlayacak detay olan bu süreç, şirketinizin marka kimliği ile uyuşması yanında marka algısı yaratmanızı kolaylaştırıcı etkiye sahiptir.
Müşterilerinize karşı sizin görünen yüzünüz olan site ismi, markaya dönüşüm sürecinde önemli bir role sahiptir. Faaliyet alanınızı çağrıştıran ve akılda kalıcı yapılan bir seçim, müşterileriniz tarafından kısa sürede benimsenerek ilgili ürün ve hizmetlerde ilk akla gelen markanın siz olmasına katkı sağlar. Birden fazla kriteri gözetmeniz gereken e-ticaret sitesi adları için nasıl bir yol izlemeniz ve isim önerileri hakkında pek çok detaya rehber yazımızdan ulaşabilirsiniz.
E-Ticarette Site İsmi Neden Önemli?
Marka ismi, e-ticaretten bağımsız olarak öneme sahiptir. Çünkü markanızın adı, müşterileriniz nezdinde şirketinizin kimliğidir. Potansiyel müşterileriniz sizi verdiğiniz isimle hatırlarken “Aygaz” veya “Selpak” örneğinde olduğu gibi seçeceğiniz isim, satışını yaptığınız ürün veya hizmetle tam bir bütünleşme yakalayabilir.
En güzel e-ticaret site isimleri bu anlamda müşteri aklında yer edebilmenizi sağlar. Rakiplerinizden sıyrılmanız için de özgün ve istenen özelliklerde marka isminizin olması gereklidir. Hedef kitlenizin satışını yaptığınız ürün veya hizmetlere ihtiyaç duyduğunda markanızın akıllarına gelmesine istiyorsanız marka ismi bulma sürecini ciddiye almanız önemlidir.
E-Ticaret Sitesine İsim Seçerken Nasıl Bir Yol İzlenmeli?
E-Ticarette kalıcılığı hedefleyen her girişimci, iyi bir marka ismi ile sektöre adım atmalıdır. Marka kimliği inşa etme aşamasının temelini isim bulma süreci oluşturur. E-ticaret sitesi ismi yaratıcılık gerektirir çünkü seçtiğiniz marka ismini değiştirmek yapmış olduğunuz tüm çalışmaların boşa gideceği anlamına gelir. Adım adım marka inşa etme sürecinin her aşamasında müşterilerinizin hafızalarına kazınacak e-ticaret sitesi ismi seçerken dikkat edilecekler aşağıdaki alt başlıklardan takip edilebilir:
Kısa Site İsimlerini Tercih Edin
Sadece markanızın değil e-ticaret sitenizin isminin de hatırlanıp hatırlanamayacağı site isminin uzunluğuna bağlıdır. Gereğinde uzun bir ismi müşterileriniz akıllarında tutmakta zorlanacakları gibi domain seçimi de uzun bir marka isminde zor olacaktır. Akılda kalıcı bir marka isminin ilk koşulu kısa bir isim seçilmesidir ve 3 ila 13 karakter uzunluğu popüler e-ticaret devlerinin isim seçimleri ile örtüşmektedir.
Site İsimlerinde Noktalama İşaretleri Kullanmayın
Pek çok e-ticaret girişimcisi yaygın olarak marka adında noktalama işaretçisi kullanarak büyük bir hataya düşer. Yapılan bu yanlış ise markanın hatırlanmasına büyük zarar verdiğini kolaylıkla söyleyebiliriz. Akılda kalıcılık yanında güvenilirlik ve ayırt edicilik noktasında da handikap oluşturan bu duruma bir örnekle açıklayalım.
Bir e-ticaret sitesi için “sanaldukkan20.com” ya da “sanal-dukkan.com” gibi bir alan adı seçimi yapıldığını düşünelim. Tüketiciler her ne kadar verdiğiniz hizmetten memnun kalsalar da web sitenizi muhtemelen “sanaldukkan.com” ile karıştıracaklar ve sadık bir müşteri edinmeniz giderek zorlaşacaktır.
Öte yandan “sanaldukkan20.com” gibi bir alan adının yasal olmayan web sitelerinde olduğu gibi domain adı yasaklaması aldığı yönünde algı da güçlenir. Tüketici güvenini zedeleyen bu durum e-ticaret girişiminizin başarısızlıkla sonuçlanmasına yol açar. Bu nedenle e-ticaret sitesi domain önerileri değerlendirilirken, noktalama işaretlerinden uzak durmanızı tavsiye ederiz.
Akılda Kalıcı Marka İsimleri Seçin
Bu maddeye kadar anlatılan tüm e-ticaret marka ismi seçim süreci akılda kalıcılık üzerine şekillendirildi. Müşterilerinizin akıllarında yer edecek jenerik bir isim bulmanız halinde faaliyet alanınızda oluşan ihtiyaçta ilk akla gelen marka olma ihtimaliniz oldukça yüksektir.
Akılda kalıcı isim bulmak için yukarıda da değindiğimiz gibi 3 – 13 arası az karakterden oluşan, iki sözcüğün birleşimi tercih edilecekse uyumlu kelimeler içeren ve Türkiye pazarı için Türkçe bir marka ismi seçmeniz önerilir. Hepsiburada, Trendyol ve Çiçek Sepeti gibi ünlü markaların benimsediği bu strateji ile markanızın kısa sürede benimsenmesini sağlayabilirsiniz.
Fikir ve Önerilere Açık Olun
E-ticaret ile ilgilenenlerin hedef kitlelerine faaliyet süresinin her anında önem vermeleri gereklidir. Marka ismi seçme sürecinde de en yakınınızdaki kişilere danışarak jenerik bir marka adı bulmanız olasıdır.
Günümüzde artan akıllı cihazlarla birlikte milyonlarca kişi günün önemli bir bölümü internette geçiriyor. Pek çok sitede zaman geçiren bu kişiler, çeşitli e-ticaret sitelerinden alışveriş yapıyor. Yakın çevrenizden planladığınız girişim için fikir aramak istediğinizde orijinal önerilerle karşılaşmanız muhtemeldir. Bu nedenle doğru e-ticaret sitesi ismi ararken akılda kalıcı iyi öneriler için en yakınınızı da aramanız gereklidir.
İşinizle İlgili Anahtar Kelimeler Kullanın
İnternet kullanıcılarının önemli bir bölümü aramalarını Google gibi arama motorları üzerinden yapmakta ve bu alışkanlık, anahtar kelime kullanımını da yaygınlaştırdı. Bir web sitesinin SEO uyumluluğu henüz alan adı seçiminde ortaya çıkarken SEO uyumlu e-ticaret sitesi ismi seçimi bir tercih zorunluluğa dönüştü.
Alan adınız için gerekli tüm kriterleri yüksek hacimli bir anahtar kelime ile örtüştürdüğünüzde başarı şansınız aynı oranda artar. Anahtar kelime seçimi için ücretli ve ücretsiz araçlardan yararlanabileceğiniz gibi arama kriterlerinizi faaliyet alanınız ile filtrelemeniz gerekmektedir.
Örneğin saat satışı üzerine bir e-ticaret sitesi açmak istediğinizde alan adınız her ne kadar yüksek aranma hacmine sahip olsa da “kadinayakkabi.com” olmamalıdır. Verdiğimiz örnek uç olsa da konunun anlaşılması açısından önemlidir. Bunun yerine “saat.com” ya da “erkeksaati.com” gibi bir e-ticaret domain seçimi doğru bir tercih olacaktır.
Kolay Okunan ve Yazılan Bir Marka İsmi Belirleyin
Marka adınızın hatırlanabilmesi için kolay okunması ve yazılması gereklidir. Bir alan adının kolay yazılıp okunamaması hatırlanamayacağı gibi yanlış yazım nedeniyle hatırlansa bile web sitenize erişim sağlanamaması anlamına gelir. Bu nedenle satış yaptığınız ülkenin dilinde domain seçmeniz gerekmekle birlikte, alan adının telaffuzu zor olmayacak şekilde seçilmesi önemlidir.
E-ticaret sitesi oluşturma sürecinde telaffuz konusuna örnek vermek gerekirse, bu kez yazılım noktasından bahsedelim. Bir yazılım geliştirme firması için “softwaredevelopment.com” şeklinde seçilen bir alan adı gerek dil, gerek okuma ve yazma konusunda tüketicilere zorluk yaşatacaktır. Bu noktada “yazilimgelistirme.com” alan adı seçimi hem dil hem de telaffuz noktasında daha doğru bir seçim olacak ve müşterilerinizce kolay hatırlanabilecektir.
Sosyal Medya Nabzını Tutun
Özgün ve akılda kalıcı bir marka ismi için çevrenizden fikir almanız gerektiğinden bahsederken, sizlere hedef kitlenizden bahsetmiştik. Hedef kitlenize ulaşabileceğiniz en etkin mecralar başında sosyal medya gelmektedir. Her gün milyonlarca kişinin ziyaret ettiği ve günün önemli bir bölümünü geçirdikleri sosyal medyada, hedef kitlenize yönelik araştırmalar yürüterek etkileyici e-ticaret site ismi bulmanız olasıdır.
Sosyal medyada araştırma yürütürken hedef kitlenizin paylaşımlarını ve hareketlerini izleyin. Twitter, Facebook, Instagram, YouTube, Twitch, Pinterest, LinkedIn ve TikTok gibi sosyal medya platformlarını araştırma sahanız olarak kullanın. Bu alanlarda hedef kitlenizi izlerken potansiyel marka isimlerinizin özgünlüğünü araştırmayı ihmal etmeyin. Sizinle muhtemel benzer işi yapan işletmelerin marka isimlerini analiz ederek, benzer bir kullanıcı adı ile hesap olup olmadığını mutlaka kontrol edin.
Alan Adı Uzantılarını Önemseyin
Gerekli tüm aşamaları kaydettikten sonra belirlediğiniz marka adı için domain satın alarak e-ticaret sitenizi oluşturma sürecine geçebilirsiniz. Alan adınızı satın alırken karşınıza .com, .net, .gov, .org veya .edu gibi alternatif uzantılar çıkar. Öncelikle hangi uzantının ne anlam ifade ettiğini öğrenerek e-ticaret sitesi domain seçimi sürecine start verebilirsiniz. Alan adı uzantısına göre kullanım amacı için aşağıda paylaşılan bilgilere göz atarak e-ticaret sitesi web adresi için son dokunuşu tamamlayabilirsiniz:
- .com: Yaygın olarak ticari işletmelerce kullanılır. En büyük e-ticaret markalarının .com uzantılı alan adı kullandığını söyleyebiliriz.
- .net: İnternet ve ağ hizmetlerince tercih edilmektedir.
- .org: Kar amacı gütmeyen kurumlar, vakıflar, vb. tarafından kullanılır.
- .gov: Kamu kurumlarınca kullanılır.
- .edu: Eğitim kurumları tarafından oluşturulan web sitelerinde kullanılan uzantıdır.
Türkiye’den Popüler E-Ticaret Site İsimleri Örnekleri
Türkiye’de online alışveriş sektörünü domine eden önemli markalar bulunmaktadır. Aralarında Hepsiburada gibi sektöre ilk giriş yapan isimlerden oluşsa da bazıları Trendyol gibi faaliyet alanını değiştiren güçlü markalardan oluşmaktadır. Şimdi gelin sizlerle hep birlikte e-ticaret sitesi ismi nasıl olmalı sorusuna ülkemizden yanıt olacak en popüler markaları inceleyelim:
Trendyol
Yaklaşık 12 yıllık bir geçmişe sahip olan Trendyol, ilk girişimini moda ve giyim üzerine gerçekleştirse de zamanla ürün çeşitliliğini artırarak A’dan Z’ye her ürün için sektörün en çok tercih edilen isimleri arasına geldi. Gelişimini Trendyol Yemek, Trendyol Market ve Trendyol Express gibi farklı alanlara da kaydıran Trendyol, 2018 yılında Alibaba Group’tan aldığı 728 milyon dolarlık yatırımla dönük noktası yaşadı.
Marka bazında bakıldığında ise akılda kalıcılık, karakter uzunluğu, aşinalık oluşturması ve kolay telaffuz edilmesi gibi pek çok değerlendirme kriterinden geçtiğinden bahsetmek isteriz. “Trend” kelimesinin seçimini ise ilk girişim dönemi düşünülerek değerlendirildiğinde, moda ve giyim satışı için iyi bir tercih olduğu fark edilmektedir.
Hepsiburada
Türkiye’nin önde gelen e-ticaret markalarından olan Hepsiburada, 2000 yılında kurularak sektöre ilk giriş yapan e-ticaret şirketi unvanını ele geçirdi. HepsiExpress ve HepsiJet gibi girişimler ile faaliyet alanını genişleten Hepsiburada, marka seçimi açısından da örnek alınacak e-ticaret siteleri arasında yer alır.
Akılda kalıcı ve birbiri ile uyumlu iki farklı kelimeden türetilen Hepsiburada markası, e-ticaret sitesi alan adı örneği olarak başarılı bir örnektir. Girişimciler bu nedenle markanın iş modeli ile birlikte marka ismi seçimini nasıl başarı ile yerine getirdiğine de odaklanmalıdırlar
Gittigidiyor
2001 yılında Türkiye e-ticaret sektörüne giriş yapan Gittigidiyor, her ne kadar şu anda Türkiye pazarından çekilse de 2007 yılında dünyaca ünlü eBay stratejik ortaklığı ile hızla büyüme sürecine girdi. 2011 yılında tamamen eBay’ın markasına dönüşen Gittigidiyor, marka oluşturma açısından da incelenmesi gereken başarılı bir örnektir.
Dünyadan Popüler E-Ticaret Site İsimleri Örnekleri
İş modeli ve marka ismi seçimi noktasında dünyanın e-ticaret devleri sizler için iyi bir başlangıç olabilir. Aradığınız e-ticaret sitesi isim ilhamı için sizler için seçtiğimiz 3 örneğe aşağıdan ulaşabilirsiniz:
Amazon
Dünyanın en zengin insanları listesinin değişmez ismi Jeff Bezos tarafından 1994 yılında hayata geçirilen Amazon, kitap satışı ile başladığı macerada dünyanın en değerli markasına dönüşmeyi başardı. Bezos’un ufku ile birlikte marka isminin gücü de bu süreçte önemli bir etkendir. Pek çok ülkede faaliyet gösteren bir markaya dönüşen Amazon, başta ABD olmak üzere internet alışverişi denildiğinde ilk akla gelen isme dönüşmüştür.
Etsy
Niş bir kitleye hitap edecek şekilde 2005 yılında hayata geçirilen Etsy, el yapımı ürünlerin satışı için en çok tercih edilen platformlar başında geliyor. Kısa ve akılda kalıcı marka ismiyle de ayrışan Etsy, hedef kitle seçimi ve marka oluşturma sürecinde e-ticaret girişimcileri için iyi bir örnek teşkil ediyor.
eBay
1995 yılında faaliyetine başlayan eBay, insanların birbirlerine satış yaptığı C2C e-ticaret modeliyle online alışveriş macerasına start verdi. Halen kişisel ve küçük-orta ölçekte satış yapmak isteyenlerin ilk tercihleri arasında yer almayı başaran eBay, marka ismi seçiminde de örnek alınması gereken dünya devleri arasında gösterilebilir.
Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir
2D POS Cihazı Nedir ve Nasıl Çalışır?
Dijital çağda, işletmelerin ödeme süreçlerinde güvenli ve hızlı çözümler sunması büyük önem taşıdığ
Yeni Nesil ÖKC Entegrasyon Rehberi: PayTR ile Hızlı ve Güvenli Çözüm
Günümüzde işletmeler için hızlı ve güvenli ödeme çözümleri sunmak, müşteri memnuniyeti kadar yasal uyumlul
Farklı Sektörlerde Tekrarlayan Ödemeleri En İyi Şekilde Kullanma Yöntemleri
Müşterilerin işletmeden düzenli olarak ürün ve hizmet satın alımında tekrarlayan ödeme yöntemleri kullanılı