2019 Q3’te Küresel Fintech Ekosisteminde Neler Oldu?
Finansal teknolojiler pazarı için 2019 yılı üçüncü çeyrek raporunu açıklayan CBInsights, fintech dünyasında geçtiğimiz yılda gerçekleşen yatırım ve satın almaları, 1 milyar dolar değeri aşan unicorn’ları, sektörel ve bölgesel trendleri göz önüne serdi.
Fintech ekosisteminin önem verdiği raporlardan CBInsights raporu, 2019 Q3 için yayımlandı. Raporun tüm detaylarını tek bir yazıya sığdırmak mümkün olmadığından, dikkat çeken noktaları özetleyerek bir yazı dizisi olarak sizlerle paylaşacağız.
2019 Q3’te küresel fintech ekosisteminde neler oldu? 💸
Öncelikle sektöre genel bir bakış adına, rapordaki bilgilerin özetini geçelim.
2019 yılının üçüncü çeyreğinde küresel fintech yatırımları 8,9 milyara ulaştı. Bu miktar, Ant Financial’ın 2018 yılının ikinci çeyreğindeki 14 milyar dolarlık yatırımının ardından bir başka çeyrek rekoru olarak dikkat çekiyor.
2019 yılındaki toplam fintech yatırımları ise 24,6 milyar dolara ulaşarak, 2017 yılının toplam yatırım miktarını geride bırakmayı başardı.
Bu rekor sayılabilecek yatırım, 19 adet 100 milyon doların üzerindeki yatırım turu ile gerçekleşti. Bu turlar toplama 4 milyar dolar katkı sağladı.
Erken aşama (tohum, melek ve A serisi) yatırımlar azalıyor👎
Yatırımlar yüksek gözüküyor, ancak erken aşama yatırımların azalması devam ediyor. Bu sebeple Q3 2019 için küresel fintech yatırımları 2018 toplam yatırımlarını yakalayamayabilir. Fintech anlaşmaları yüzde 6 artsa da 2019 içerisindeki her çeyrekte önceki yıla kıyasla düşüş gösterdi. Erken aşama (tohum, melek ve A serisi) yatırımlar yüzde 11 ile rekor bir çeyrek düşüşü gösterdi, yatırım ise önceki senenin aynı çeyreğine kıyasla yüzde 7 düştü.
Asya, fintech’in küresel merkezi olma yolunda 🗺
ABD’deki yatırımlar yüzde 11 düşerken, Asya’dakiler arttı ve neredeyse ABD’deki fintech yatırımlarının toplam meblağını yakaladı.
Güneydoğu Asya fintech pazarı yıllık yatırımda zirve yaptı. 87 yatırımla 701 milyon dolar toplandı. Singapur merkezli Deskera’nın aldığı 100 milyon dolarlık Seri B yatırımı ve Vietnam merkezli MoMo’nun aldığı 100 milyon dolarlık Seri C yatırımları, 2015’ten bu yana gerçekleşen en büyük iki yatırım oldu.
Hindistan ve Çin, Asya’nın zirvesi için kıyasıya mücadele ediyor
Geçen yılın üçüncü çeyreğinde, Hindistan ve Çin’in Asya pazarının zirvesi için sıkı bir mücadeleye giriştiğini görüyoruz. Çin’deki fintech yatırımlarının sayısı bu çeyrekte 55 olurken, Hindistan 33 yatırımla ikinci sırayı aldı. Yatırım miktarlarında ise Hindistan merkezli startup’lar 674 milyon dolarla Asya’nın lideri oldu. Onu, 661 milyon dolar fon elde eden Çin merkezli startup’lar izledi.
Yeni nesil bankacılık parlamaya devam ediyor 🏦
Startup odaklı yeni nesil bankalar 2019 yılında toplam 3 milyar dolar yatırım alırken, bu miktar Q3 için 1,3 milyar dolarla çeyrek rekoru kırdı. Bunların arasında NuBank’in 400 milyon dolarlık F serisi yatırımı dikkat çekiyor. Zira bu miktar, Challenger Bank olarak adlandırılan yeni nesil bankalara bugüne kadar yapılmış en büyük sermaye yatırımı. NuBank bu yatırımla 10 milyar dolar değerlemeye ulaşarak en yüksek değerlemeye sahip challenger banka oldu.
Yeni nesil bankacılık hizmetleri sunan Ramp Financial, Mercury ve Stripe da kart basmaya başlayarak bir ayaklarını geleneksel dünyaya bastılar.
Risk sermayesi fonları, Unicorn yaratmaya devam ediyor 🏆
Risk sermayesi fonları (venture capital) destekli unicorn’lar, yani değeri milyar doları aşan girişimlerin fintech ekosistemindeki ayak izi 213,5 milyar dolar oldu. 2019’un üçüncü çeyreğinde 6 yeni fintech unicorn doğdu. Bunlar, Hippo, Judo, Deposit Solutions, QuintoAndar, Dave ve C2FO. Kasım ayı içerisindeki gelişmeler de dördüncü çeyrekte üç yeni fintech unicorn olacağını müjdeledi: Next Insurance, Ebanx ve Riskified.
Raporun detaylarını paylaşmaya devam edeceğiz.
CBInsights raporu, 2019 Q3: https://www.cbinsights.com/reports/CB-Insights_Fintech-Report-Q3-2019.pdf
2 Saatte PayTR’lı Olun!
PayTR Sanal Pos’a Hemen Başvurun
Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir
Yeni Nesil ÖKC Entegrasyon Rehberi: PayTR ile Hızlı ve Güvenli Çözüm
Günümüzde işletmeler için hızlı ve güvenli ödeme çözümleri sunmak, müşteri memnuniyeti kadar yasal uyumlul
Farklı Sektörlerde Tekrarlayan Ödemeleri En İyi Şekilde Kullanma Yöntemleri
Müşterilerin işletmeden düzenli olarak ürün ve hizmet satın alımında tekrarlayan ödeme yöntemleri kullanılı
Mikro-İşletmeler için Tek Tıkla Ödeme Kullanarak Satış Süreçlerini Basitleştirmek
Rekabetin oldukça yoğun olduğu e-ticaret sektöründe, işletmeler rakipleri arasından sıyrılmak ve rekabet avanta