Mobil Ödeme ile Terk Edilen Sepet Oranlarını Azaltma Yöntemleri | PayTR
Logo Logo

Mobil Ödeme ile Terk Edilen Sepet Oranlarını Azaltma Yöntemleri

İçindekiler
16.10.2024 - 6 dk Okuma Süresi

e-Ticaret, müşterilerin web sitesi üzerinden ürün ve hizmet almak için mobil, sanal, online ödeme çözümlerini kullanması üzerine kuruludur. Müşterilerin birçoğu ürünü sepete ekledikten sonra satın alma aşamasında sepet terk etme (abandon rate) yapar. Müşterinin ürünü sepete attıktan sonra vazgeçme sebepleri arasında işletmenin yetersiz e-ticaret ödeme stratejileri uygulamasının payı büyüktür. Şimdi gelin mobil ödeme seçeneği sunarak sepet terk oranı düşürme stratejilerine birlikte bakalım. 

Bir işletmenin ödeme stratejilerinde hata olduğunu anlamanın en belirgin yollarından biri sepet terk oranlarına bakmaktır. Dünya çapında sepet terk etme oranı olan ortalama %65’in üzerindeyseniz stratejilerinizi iyileştirmelisiniz. Web sitesi ve mobil alışveriş deneyiminde farklı ödeme yöntemleri sunarak sepet terk oranlarını düşürebilirsiniz. 

Terk edilen sepet kurtarma stratejisi ödemede şeffaflık, güvenlik, pazarlama üzerine kurulabilir. İşletme mobil ödeme çözümleri sunarken kullanıcıya ödeyeceği ücretlerin tamamını net göstererek şeffaflık sağlayabilir. KDV gibi vergiler, kargo ücretleri, indirimler şeffaf şekilde sepet sayfasında gösterilmelidir. 

Mobil Ödeme

Sepet Terk Oranlarını Anlamak: Mobil Ödemelerin Rolü

İşletmenin sepet terk oranları global ölçeklerin altında olsa da satış dönüşüm oranı artırmak için ödeme alma inovasyonları yapabilir. Sepet terk oranı standart ölçeğin üzerinde ise işletmenin ayakta kalabilmesi farklı ödeme yöntemleri sunmasına bağlıdır. e-Ticaret sitesinde sepet terk oranı mobil ödeme, sanal POS, linkle ödeme, havale/EFT, kapıda ödeme entegrasyonları ile düşürülebilir. 

Sepet terk nedenleri arasında yer alan ödeme yönteminin müşteriye uymaması durumu mobil ödeme ile çözülebilir. Örneğin kullanıcıda sanal POS ödemesine uygun kredi ve banka kartı bulunmayabilir, limit olmayabilir. Mobil ödeme sistemleri alternatif sunarak müşterinin ürünü satın almasını teşvik eder. Hat kullanıcılarına mobil ödeme imkanı sunan işletme, kartı olmadığı için alışverişten vazgeçen müşteriyi yakalar. Alternatif sunularak müşteri ödeme deneyimi iyileştirilmiş olur. 

Mobil ödeme tercihleri işletme tarafından çeşitlendirilebilir. Anlık TL çekimi ya da operatör faturasına yansıyan fatura ile ödeme almak tercihe bağlıdır. Mobil kullanıcı alışkanlıkları düşünüldüğünde her iki yöntemin birlikte kullanımı sepet terk oranının düşürülmesinde en etkili yoldur. Her iki yöntemle mobil ödeme almaya başlayan işletme, ödeme süreci analizi yaptığında sepet terk oranının azaldığını fark edebilir. 

Kullanıcı Deneyimini İyileştirerek Sepet Terk Oranlarını Azaltma

Kullanıcı deneyimi web sitesinin başarısında en etkili unsurlardan biridir. Kullanıcı dostu ödeme tasarımı alıcının anlık kararlarla sepeti onaylamasını sağlar. Uzun ve karmaşık süren ödeme süreçleri sırasında müşteri alışverişten vazgeçerek sepet terki yapabilir. Bu nedenle kolay, hızlı ödeme süreçleri sunabilmek işletmenin temel hedefi olmalıdır. 

e-Ticaret sitesinin kullanıcı geri bildirimleri iyileştirme yapılması gereken alanları tespit etmeyi sağlar. Mevcut müşterilerin şikayetçi olduğu konular genellikle potansiyel müşterilerin sepeti terk etme sebepleri ile aynıdır. Mevcut müşterilerin geri bildirimlerini inceleyerek kullanıcı deneyimini geliştirebilirsiniz. 

İnsanların birçoğu bilgisayar üzerinden değil cep telefonundan internet alışverişi yapar. Bu nedenle kullanıcı deneyimini iyileştirme web sitesinin mobil site optimizasyonuna da bağlıdır. Mobil e-ticaret uygulamalarında ve sitelerinde tek tıkla ödeme, mobil ödeme özellikleri sunulabilir. Zaten telefonu elinde olan müşteri bildirim onaylayarak, SMS şifresi girerek kolaylıkla alışverişini tamamladığında zahmetsiz alışverişten memnun kalır. Aşağıdaki tavsiyeleri takip ederek mobil ödeme kullanıcı deneyimini iyileştirebilirsiniz:

  • Alışveriş sürecini kolay, anlaşılır, basit hale getirerek ödeme sürecinin süresini kısaltın.
  • Kredi/banka kartı, mobil cüzdan bilgileri gibi ödeme yöntemi saklama özellikleri sunarak müşteri konforunu artırın.
  • Kullanıcı odaklı site tasarıma uygun tek ya da çok sayfalı ödeme yöntemlerini entegre edin. 

Mobil Ödeme Güvenliğini Artırarak Müşteri Güvenini Kazanma

e-Ticaretin en önemli kavramı “güvenlik” olduğundan markaların bu alanda kendini kanıtlaması gerekebilir. Kullanıcı ürünü beğenmiş olsa dahi siteye karşı güvensizlik hissederek sepeti terk edebilir. Müşterinin beğenisini satışa dönüştürmek istiyorsanız mobil ödeme güvenliği sunmalı ve bunu göstermelisiniz.

Mobil ödeme güvenliğini artırarak müşteri kazanma amacıyla şunları yapabilirsiniz:

  • Güvenli ödeme sayfaları oluştururken şeffaf bilgiler içeren, yanıltıcı olmayan tasarım kullanabilirsiniz. 
  • SSL sertifikası, 3D security gibi ödeme güvenliği protokolleri olan mobil ödeme sistemlerini tercih edip sayfada bilgi notu düşebilirsiniz.
  • İki faktörlü kimlik doğrulama özelliği ile müşterinin kişisel verilerinin, kart bilgilerinin korunduğundan emin olmasını sağlayabilirsiniz. 
  • Sahtecilik önleme teknikleri kullanan mobil ödeme yöntemleri ile hem müşteriniz hem sizin için olası dolandırıcılıkların önüne geçebilirsiniz. 
  • T.C. Merkez Bankası lisanslı ödeme kuruluşları arasından yüksek güvenlikli alt yapı kullanan, mobil ödeme güvenlik sertifikaları olan yazılımları tercih edebilirsiniz.

Mobil Ödeme Entegrasyonu ile Satış Dönüşüm Oranlarını Artırma

İnternetten alışveriş toplumun her kesimine yaygınlaşmış olmasına rağmen hala güvenlik ve yöntemsel açıdan tereddüt yaşayan kullanıcıların sayısı yüksektir. Bu nedenle geniş kitlelere ulaşmak, potansiyel müşterilerini çekmek isteyen işletmeler çok kanallı ödeme stratejileri geliştirir. Web sitesi ve mobil uygulama içi ödeme yöntemlerinin sayısını artırmak, güvenilirliğini yükseltmek için yatırım yapar. 

Mobil ödeme, kullanıcıları beğendiği ürünü almaya teşvik ederek satış dönüşüm oranlarını artıran yöntemlerden biridir. Siz de web sitesi ve mobil uygulamanıza mobil ödeme entegrasyonu yaparak satış dönüşüm oranlarını artırabilirsiniz. Vodafone, Turkcell, Türk Telekom GSM operatörleri üzerinden müşterilerinizin alışveriş yapabilmesi için mobil ödeme sağlayıcıları ile anlaşabilirsiniz. 

Çevrimiçi ödeme sistemleri arasında her ekstra seçenek farklı kullanıcıya hitap ederek satış dönüşüm oranlarını yükseltir. PayTR mobil operatörle ödeme, sanal POS, havale/EFT, linkle ödeme, abonelik yöntemi gibi sistemleri birlikte sunar. PayTR’den web sitesi ve mobil uygulama API entegrasyonu yaparak birden fazla ödeme yöntemini aynı anda kullanmaya başlayabilirsiniz. Sepet terk oranını satışa dönüştürmek istiyorsanız ödeme yöntemlerini PayTR ile çeşitlendirin, hızlı ve kolay ödeme alma yöntemlerini deneyin. 

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir